„BDP Salvadora mogao bi rasti deset puta“

Nakon sastanka s predsjednikom ove srednjoameričke države, Nayibom Bukeleom, izvršna direktorica ARK Investa, Cathie Wood, kaže da je vrlo optimistična u pogledu budućnosti Salvadora.

Wood i Bukele razgovarali su tijekom sastanka o integraciji bitcoina u tržišta kapitala, poreznoj politici i umjetnoj inteligenciji, a Woodova je očito bila impresionirana, pa je napisala sljedeće: „Odlučnost predsjednika Bukelea da Salvador pretvori u oazu za Bitcoin i AI zajednice, dvije najveće ekonomske i tehnološke revolucije u povijesti, razlog je zbog kojeg vjerujem da bi se BDP ove države mogao povećati deset puta u sljedećih pet godina.“

Prema podacima Svjetske banke, BDP Salvadora u 2022. iznosio je 32,4 milijarde dolara, što je povećanje od velikih 30 % otkako je Bukele preuzeo dužnost 2019. Dakle, ako dosegne nevjerojatnih 300-injak milijardi dolara, to bi ovu latinoameričku naciju u pogledu ukupnog BDP-a stavilo na razinu primjerice jedne Češke.

Tijekom svog prvog predsjedničkog mandata Nayib Bukele bio je brz u usvajanju bitcoina, proglasivši vodeću kriptovalutu zakonskim sredstvom plaćanja unatoč pritisku globalnih institucija poput MMF-a. Sama država u svojoj riznici sada drži 5764 bitcoina u vrijednosti od gotovo 400 milijuna dolara. Bukele je također implementirao neke druge ključne politike, kao što su ukidanje poreza koji se odnose na tehnološke inovacije i ukidanje poreza na dohodak za strana ulaganja i doznake. Kao rezultat tih politika, Google je prošlog mjeseca najavio osnivanje svog ureda u Salvadoru, u okviru strateškog partnerstva vrijednog pola milijarde dolara.

Pro-kripto stav vodstva Salvadora također je izazvao interes susjednih zemalja, kao što pokazuje susret s argentinskom Nacionalnom komisijom za vrijednosne papire. Argentinski i salvadorski dužnosnici sastali su se kako bi razgovarali o regulaciji i usvajanju bitcoina, s ciljem da iskoriste pionirsko iskustvo Salvadora za razvoj regulatornog okvira za rastuću argentinsku industriju kriptovaluta.

Međutim, adopcija bitcoina među lokalnim stanovništvom nije toliko uspješna. Uglavnom tehnološki nepismena nacija, nedostatak mjera za trgovce i problemi s uvođenjem salvadorskog bitcoin novčanika nazvanog Chivo među najznačajnijim su incidentima koji su usporili napredak. Sukladno tomu, prošle je godine samo 12 posto lokalnog stanovništva upotrijebilo bitcoin za plaćanje roba ili usluga.

BlackRockov IBIT prestigao GBTC

Institucije se tek zagrijavaju za bitcoin! Šok ponude je neizbježan!