Mt. Gox zaustavio skok bitcoina

Bitcoin je nastavio sa svojom konsolidacijom u utorak nakon što kupci nisu uspjeli dignuti cijenu iznad 71K u ponedjeljak.

Vodeća kriptovaluta je unatoč izostanku institucionalnog angažmana s obzirom na jučerašnji praznik, odnossno Dan sjećanja u SAD-u, uspjela dosegnuti 70 600 dolara. No uspon nije potrajao dugo i BTC je odbijen na ispod 68k. U trenu pisanja teksta, nešto je porastao i trguje se po 68 400 USD-ova. No danas se vraćaju američki ETF-ovi pa ćemo vidjeti kako će se to reflektirati na cijenu i hoće li nastaviti s priljevima.

I dok će dio analitičara reći da bi do ovog odbijanja i povlačenja ionako došli sasvim je sigurno značajnu ulogu igrala informacija da je stečajni upravitelj bankrotirane bitcoin mjenjačnice MT. Gox premjestio gotovo 10 milijardi dolara vrijedan bitcoin u drugi novčanik šte je stvorilo paniku na tržištu naznačujući da bi ta količina BTC-a mogla biti bačena na tržište.

Nakon što je prijenos bitcoina primjećen a panika zavladala tržištem javili su se i iz saanacijskog tima MT. Goxa i zanijekali bilo kakvu rasprodaju BTC-a. Kažu kako se prema planu sanacije stečajni upravitelj tek priprema izvršiti otplatu za dio vjerovnika.

U objavi se dodatno pojašnjava da proces otplate nudi dvije mogućnosti sanacijskim vjerovnicima – otplatu putem određene mjenjačnice kriptovaluta odnosno primanje bitcoina i bitcoin casha ili pak otplatu prihodima od prodaje bitcoina i bitcoin casha. Dakle nikakve trenutne prodaje neće biti, a pogotovo neće na tržište biti izbačen bitcoin vrijedan milijarde dolara.

Rok za namirenje vjerovnika je 31.10.2024.

Uostalom dobar će dio vjerovnika zatražiti otplatu upravo u BTC-u i untaoč ogromnim dobitcima od 2014. kada je burza bankrotirala teško da će sada, u iščekivanju početka pravog bulla ići prodavati svoj BTC. Ako do toga i dođe, konsolidacija možda potraje malo duže ali ima tko će kupiti. Institucije se tek zagrijavaju za bitcoin.

Naime, podaci za prvo tromjesečje pokazali su da tek 20% imovine u američkim spot Bitcoin ETF-ovima drže veliki investitori i institucije s kombiniranom imovinom većom od 100 milijuna dolara. Ova raznolika skupina uključuje hedge fondove, banke, pa čak i državni mirovinski fond Wisconsina. A taj postotak će sigurno rasti s uključivanjem novih institucionalnih igrača.

No, da se vratimo na MT. Gox. Bitno je ovdje spomenuti da je zakazani rok za namirenje vjerovnika 31.10. ali ovi prijenosi sugerirraju da bi do isplata moglo doći i ranije. Inače, za one koji ne znaju, Mt. Gox sa sjedištem u Japanu bila je najveća bitcoin burza koja je operirala između 2011. i 2014. i u najboljim danima operirala s čak 70 posto svih bitcoin transakcija.

Pretrpjela je 6 hakiranja od kojih je posljednje gurnulo burzu u bankrot. No ajmo sada na neke indikatore koji sugeriraju neizbježan skok BTC-a kada izađe iz faze konsolidacije. Tako je, prema podacima analitičke tvrtke CryptoQuant, akumulacija Bitcoin kitova značajno porasla u posljednje vrijeme.

BTC na 150 tisuća dolara 2025.

A iz te tvrtke ukazuju i na još jedan zanimljiv podatak koji pokazuje koliko se snažno zapravo razlikuje trgovanje bitcoinom na razinama od 70-ak tisuća sada i početkom trećeg mjeseca. Naime, trenutno je onih s nerealiziranom dobiti tek skromnih 3 posto. U trećem mjesecu plusu je bilo čak 69 posto vlasnika bitcoina.

Ovo ukazuje na mnogo niži prodajni pritisak i očito je znak da se veliko uzimanje profita već odigralo. A to je dobro. To čini bitcoin spremnim za novi korak prema gore. Prema novim all time highovima. A iz brokerskog diva Bernsteina očekuju da bitcoin ethereum ETF-ovi narasti na tržište vrijedno 450 milijardi dolara.

“To bi značilo priljeve u kripto ETF-ove koji premašuju 100 milijardi dolara u sljedećih 18-24 mjeseca, pišu Bernsteinovi analitičari. Dodaju da predviđaju maksimalnu vrijednost ciklusa bitcoina od 150.000 dolara u 2025. A ciljana cijena na kraju ove godine iznosi 90.000 USD-ova.

Donald Trump – od skeptika do kripto fanatika (barem tijekom kampanje)

Brojni indikatori sugeriraju skok bitcoina