Michael Saylor podržao odobrenje Ethereum ETF-ova

Koliko ether može povući u kratkom do srednjem roku predmet je brojnih spekulacija od prošlotjednog odobrenja ETF-ova.

Usporedbe radi, pokretanje onih bitcoina dovelo je do rasta cijene BTC-a od 70 posto u dva mjeseca. Naravno, treba upozoriti da su Bitcoin ETF-ovi pokrenuti odmah, a ove Ethereumove bismo mogli pričekati neko vrijeme. Međutim, dobar dio analitičara prilično je optimističan i smatra da bi ether mogao doseći 4500 dolara čak i prije službenog pokretanja spot ETF-ova.

A nije da takve prognoze nemaju utemeljenja. Naime, decentralizirane financije (DeFi) doživljavaju ponovni uspon, a ukupna zaključana vrijednost, odnosno TVL, dosegnula je dvogodišnji vrhunac od 108,5 milijardi dolara. Pritom se 63 % tog TVL-a nalazi na Ethereum mreži, naglašavajući njegovu stalnu dominaciju u DeFi prostoru.

Nadalje, layer 2 rješenja Ethereuma, dizajnirana za rješavanje problema skalabilnosti na glavnoj mreži, približavaju se kolektivnom vrhuncu svih vremena, držeći TVL od približno 47,45 milijardi dolara. Potom, čini se da veliki ulagači ponovno gomilaju zalihe jer je tisuću najvećih novčanika 19. ovog mjeseca zajedno držalo 76 milijuna ethera. Jučer je ta brojka bila još veća za otprilike 500 tisuća ethera.

A institucije se tek spremaju krenuti u kupnju. Pritom se možda u nju zaleti i koji BTC maksi. Recimo, osnivač MicroStrategyja, Michael Saylor. Ranije poznat po kritiziranju svega što ne nosi ime bitcoina i izjavama poput one da imovina kao što je ether nikada neće dobiti ETF, Saylor je sada promijenio ploču i odobrenje Ethereum ETF-ova naziva dobrim za cijelu industriju. Kaže da će to rezultirati uključivanjem većeg broja ulagača na šire kripto tržište, ali i pomoći da se bitcoin potvrdi kao dominantna imovina u industriji s obzirom na to da će najviše novca teći upravo u BTC.

Naravno da će bitcoin ostati kralj. Tu nema spora. Ali u kraćem roku dobitci bi mogli biti negdje drugdje. Naime, rast ethera otvorio je put i drugim altovima, pa se tako ukupna tržišna kapitalizacija altcoina popela na oko 1,16 bilijuna dolara, što je povećanje od 15 posto u dva tjedna. A to bi, prema nekim tržišnim promatračima, mogao biti signal da je mini alt sezona odmah iza ugla.

„Konsolidacija bitcoina potrajat će još nekoliko tjedana“

Trumpova velika obećanja kripto zajednici