Trumpova velika obećanja kripto zajednici

Donald Trump ide all in u kripto. Misli li on doista pozitivno o kripto industriji ili tek koristi pro narativ kako bi privukao taj segment glasača, u ovom je trenutku nebitno, no bit će ako pobijedi.

Sada je to dobra stvar jer inercijom prisiljava i drugu stranu, odnosno administraciju Joea Bidena, da omekša stav o digitalnoj imovini. Uostalom, ne bi bilo čudno da je nedavno odobrenje Ethereum ETF-ova dobrim dijelom produkt upravo političke odluke. Tako je Trump tijekom vikenda ludovao i po konvencijama i po društvenim mrežama, obećavši da će u potpunosti podržati kripto imovinu ako bude izabran.

Prvo je na svojoj društvenoj mreži, Truth Social, objavio da je vrlo pozitivan i otvoren prema tvrtkama koje se bave kriptovalutama i svime vezanim uz tu novu i rastuću industriju. „Naša zemlja mora biti lider na tom području; nema druge. S druge strane, pokvareni Joe Biden, najgori predsjednik u povijesti naše zemlje, želi da kripto industrija umre sporom i bolnom smrću. Sa mnom se to neće dogoditi“, obećava Trump.

Dodatno, Trump je obećao da nikada neće dopustiti Federalnim rezervama da stvore digitalnu valutu središnje banke (CBDC), ali i da će osloboditi Rossa Ulbrichta koji je u zatvoru već 11 godina. Podsjetimo, Ulbricht je 2015.osuđen na dvije uzastopne doživotne kazne plus 40 godina, zapravo, na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, zbog stvaranja i vođenja Silk Roada, virtualnog tržišta na dark webu na kojem se između ostalog tržilo ukradenim kartičnim podacima, oružjem, drogom, a bilo je tu i ponude usluga poput onih plaćenih ubojica.

S druge strane, Silk Road, koji je djelovao od 2011. do 2013., naširoko se smatra prvim masivnim korištenjem bitcoina u stvarnom svijetu, a Ulbricht je postao nešto poput mučenika za mnoge u kripto zajednici, kao i za mnoge libertarijance koji vide Ulbrichtovu drakonsku kaznu kao vladino prekoračenje ovlasti i kršenje njegovih ustavnih prava. Godine 2018. Libertarijanska stranka pozvala je tadašnjeg predsjednika Trumpa da pomiluje Ulbrichta, ali Trump tada još nije volio kripto i kripto glasače, pa mu je shodno tomu Ulbricht bio irelevantan.

Također, svako Trumpovo obećanje trebalo bi uzeti s priličnom dozom skepse, s obzirom na to da ima obrazac preuzimanja obveza prema raznim skupinama radi osobne koristi, da bi na iste te obveze poslije zaboravio. Prema analizi platforme za provjeru činjenica PolitiFact, Trump nije ispunio više od polovice svojih 102 obećanja koja je dao tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Michael Saylor podržao odobrenje Ethereum ETF-ova

Donald Trump – od skeptika do kripto fanatika (barem tijekom kampanje)