„Konsolidacija bitcoina potrajat će još nekoliko tjedana“

Kripto tržište generalno je u svojevrsnoj letargiji, a bitcoin je posljednji tjedan petog mjeseca započeo ispod 69K, nakon što je za vikend nakratko prešao 69.500 dolara prije nastavka konsolidacije.

Ipak, tjedno zatvaranje, koje je iznosilo oko 68.500 dolara, bilo je najjače od početka četvrtog mjeseca. Tihi početak tjedna dobrim je dijelom i rezultat obilježavanja Memorial Daya u SAD-u, što znači da institucionalnih aktivnosti danas nije bilo. Vidjet ćemo kako će bitcoin ETF-ovi sutra otvoriti ovaj skraćeni tjedan, o čemu će umnogome ovisiti odgovor na pitanje može li razina od 69.000 dolara pasti u ovih nekoliko dana do početka šestog mjeseca i biti pretvorena u potporu.

Ulogu će igrati i makro podaci iz Sjedinjenih Država. Konkretno, u četvrtak su na rasporedu oni o nezaposlenosti i revidirani GDP za prvi kvartal, dok petak donosi indeks izdataka za osobnu potrošnju iliti PCE, koji je poznat kako preferirana metrika inflacije Federalnih rezervi. Što se labavljenja Fedove politike tiče, raspoloženje ostaje konzervativno, pa se tako smanjenje kamatnih stopa ne očekuje barem do devetog mjeseca.

A u međuvremenu, bitcoin je sada u konsolidaciji ispod najviših vrijednosti svih vremena već više od dva mjeseca. Iako kruži mnoštvo optimističnih predviđanja cijena BTC-a, od kojih neka uključuju šesteroznamenkaste vrijednosti već u ovoj godini, sasvim je moguć, dapače neki analitičari tvrde i vjerojatan, još jedan period bočnog trgovanja u rasponu između 60 i 70 tisuća dolara, barem još nekoliko tjedana.

Kako kaže pseudonimni analitičar Rekt Capital: „Povijesno smo u prosjeku imali konsolidaciju više od 150 dana nakon halvinga prije nego što bi došlo do paraboličnog uspona koji traje više mjeseci. Trenutačno smo u razdoblju ponovne akumulacije. Što duže ona potraje, to bolje za uzlazni trend koji neizbježno slijedi nakon toga“, zaključuje Rekt Capital. Ranije je izjavio da BTC možda neće izazvati proboj do novih najviših vrijednosti svih vremena do otprilike devet mjeseca ove godine. Za vrh ciklusa njegova prikladna ciljana cijena bila bi oko 150.000 dolara.

I dok bi BTC mogao ostati dosadan još nekoliko sljedećih tjedana, pa i mjeseci, ether vjerojatno neće. Štoviše, upravo bi druga najveća kriptovaluta mogla biti i znatan teret za bitcoin s obzirom na to da se fokus tržišta okreće prema ekosustavu Ethereum zbog odobrenja ETF-ova. A to onda znači i rotaciju kapitala. Što se trenutačne etherove izvedbe tiče, nadomak je psihološke razine od 4000 dolara. Konkretno, u trenutku pisanja teksta ona iznosi 3924 USD-a, s dnevnim plusom od tri i pol posto. Sedmodnevni rast pritom iznosi čak 26 posto.

Zašto ether ne raste unatoč povijesnom odobrenju spot Ethereum ETF-ova?

Michael Saylor podržao odobrenje Ethereum ETF-ova