Optimizam analitičara

Kao što smo spomenuli jučer, zabilježen je ukupan neto odljev od 121 milijun dolara, pri čemu je glavnu ulogu naravno igrao Grayscaleov fond, s rasprodajom teškom 130 milijuna. GBTC sada bilježi ukupan neto odljev od gotovo 17 milijardi dolara. Priljeve su zabilježili Fidelity i Ark Invest, koji su zajedno privukli tek oko 10 milijuna dolara.

Međutim, vijest dana što se spot bitcoin ETF-ova tiče jest da je BlackRockov IBIT prekinuo fantastičan 71-dnevni niz priljeva, odnosno da je ostao na nuli. IBIT je privukao najveći interes ulagača među novoodobrenim ETF-ovima, akumulirajući gotovo 15,5 milijardi dolara priljeva. Neto priljevi IBIT-a možda su se zaustavili, ali BlackRockov fond je tim kontinuitetom dugačkim 71 dan ušao u prvih 10 ETF-ova s ​​najduljim nizovima dnevnih priljeva, pretekavši US Global Jets ETF, ističe analitičar Bloomberga, Eric Balchunas.

I iako je i to zaustavljanje priljeva IBIT-a sasvim sigurno imalo negativan psihološki utjecaj na tržište, stručnjaci iz industrije upozoravaju na pretjerano reagiranje na dan nultog protoka, napominjući da su takvi slučajevi normalni i da ne ukazuju na neuspjeh proizvoda. Također, iako nulti tokovi potencijalno signaliziraju opadanje početnog uzbuđenja, bitno je napomenuti da je za spajanje tradicionalnih financija s kriptovalutama potrebno vrijeme i da će se svježi priljevi sasvim sigurno pojaviti jer TradFi nastavlja adopciju kripta.

A ta adopcija vidljiva je i iz recentnog primjera Morgan Stanleyja. Naime, izvješće AdvisorHuba sugerira da bi taj bankarski div mogao dopustiti svojim brokerima, a njih ima 15 tisuća, da klijentima preporuče, odnosno ponude spot Bitcoin ETF-ove. Citirajući dva visoka izvora upoznata s planovima tvrtke, izvješće pokazuje da se Morgan Stanley priprema za takav potez.

Iako vremenski okvir za takvu promjenu politike ostaje nejasan, potez sugerira rastuću razinu povjerenja prema Bitcoin ETF-ovima među velikim financijskim institucijama. Primjerice, Bank of America, Merrill Lynch i Wells Fargo svojim su klijentima već predstavili ETF-ove, doduše uz određene ograde. Stoga, iako nedavni odljevi iz ETF-ova izazivaju pitanja, analitičari ostaju optimistični u pogledu dugoročnih izgleda.

Novi pad tržišta

Stablecoini održavaju cijene