Novi pad tržišta

Danas smo ponovno svjedočili prilično velikom padu tržišta, čime su potonule nade da bi se ovog tjedna mogao dogoditi znatan proboj prema gore.

A još crvenila možda slijedi sutra, nakon mjesečnog isteka kripto opcija teških 9,4 milijarde dolara. Max pain točka, dakle točka s najvećom količinom likvidacija za bitcoin jest 61 tisuća dolara. Gotovo je sigurno da tržišni akteri čekaju da ta prepreka nestane prije nego što zauzme nove pozicije. Petak će također donijeti i nove podatke o osobnoj potrošnji Amerikanaca, odnosno o PCE inflaciji. Ako se ponovno pokaže da inflacija buja, to će sasvim sigurno rezultirati snažnim pritiskom na cijene kriptovaluta.

Ali pogledajmo zašto je bitcoin pao 4,4 posto, na oko 63K, što je razina na kojoj se nalazi u trenutku pisanja teksta. Razloga je nekoliko. Kao prvo, tu je nova eskalacija na Bliskom istoku, nakon što je izraelska vojska napala jug Libanona, ciljajući 40 lokacija navodno povezanih s Hezbollahom. Potom su se vratili negativni tokovi američkih ETF-ova. Dakle, nakon tri dana priljeva koji su držali cijenu BTC-a oko 66 tisuća dolara, pa čak je i gurnuli u koketiranje sa 67K, ponovno je došlo do odljeva, teških 121 milijun dolara.

Još jedna negativna vijest koja se, može se reći, očekivala, ali je svejedno imala utjecaj na tržište jest ona o Ethereum ETF-ovima. Reuters je naime objavio da ti ETF-ovi definitivno neće biti odobreni u 5. mjesecu. To se vidi iz potpune nezainteresiranosti osoblja SEC-a za rasprave s mogućim izdavateljima, što je u oštroj suprotnosti s intenzivnim diskusijama koje je SEC vodio s izdavateljima, odnosno tadašnjim aplikantima za Bitcoin ETF-ove.

Padu cijena kriptovaluta pridonijelo je i uhićenje čelnika Samourai Walleta od strane Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država, a naposlijetku je taj cijeli miks negative začinjen kripto likvidacijama teškim nekih 210 milijuna dolara, koje su dodatno povukle cijene dolje.

Ako pogledamo vodeće altove, padovi su uglavnom i viši od onih bitcoina, s izuzetkom BNB-a koji se drži na svega 0,7 posto minusa. Ether je zaronio 4,9 posto, Solana 8,7, XRP 4,5, Doge 7,4, a TON čak 8,9 posto. A zanimljivo je uočiti i da u prvih 100 kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji imamo tek četiri dnevna dobitnika, s Tronom koji ima najveći plus, ali mizernih 1,4 posto.

Što koči rast bitcoina?

Optimizam analitičara