Stablecoini održavaju cijene

I dok priljevi ETF-ova blijede i nestaju, neki promatrači tržišta ističu stablecoine.

Tako su upravo stablecoini, prema voditelju 10x Researcha, Markusu Thielenu, bili stup snage kripto tržišta. „Dok se većina usredotočila na priljeve ETF-a, priljevi stablecoina bili su značajniji pokretač, održavši visoke cijene kripto valuta“, kaže Thielen, dodajući da bismo, ako priljev stablecoina uspori, tada mogli vidjeti znatnu korekciju.

Općenito, ponuda stabilnih kovanica smatra se zamjenom za neto priljev kapitala na kripto tržište. A kapital je dospio na kripto tržište putem stabilnih kovanica bržim tempom nego putem spot ETF-ova. To je vidljivo iz činjenice da je kombinirana tržišna kapitalizacija dvaju vodećih stablecoina, Tethera (USDT) i USD Coina (USDC), porasla za 25,6 milijardi dolara, na rekordnih 143,8 milijardi dolara, otkako se spot ETF-ovima počelo trgovati u SAD-u 11. 1. U međuvremenu, ETF-ovi su prikupili preko 12 milijardi dolara priljeva otkad su pušteni u rad na Nasdaqu, prema podacima koje prati 10x Research.

A usred ove tekuće, zasada još mini korekcije, neki drugi, poput istaknutog analitičara kripto tržišta Alija Martineza, upozoravaju na mogući potencijalni pad cijene BTC-a na 59.000 dolara. Konkretno, Martinezova analiza sugerira da bi bitcoin, ako padne ispod 63.300 USD-a, mogao pasti na 61.000 USD-a, pa čak i na spomenutih 59K. Usred rasprava oko mogućeg pada cijene bitcoina ispod granice od 60.000 dolara, tržišni stručnjaci takvo što najavljuju kao signal za kupnju pametnim ulagačima.

Međutim, unatoč kratkoročnim projekcijama volatilnosti, dugoročne prognoze daju obećavajuću sliku putanje BTC-a sa šesteroznamenkastim vrijednostima na vrhu ciklusa. A što se tiče tempiranja, pseudonimni kripto trgovac Rekt Capital predviđa da će se sljedeći vrhunac tržišta bikova dogoditi tek krajem 2025., otprilike 546 dana nakon prepolovljavanja.

Optimizam analitičara

Zašto je kripto tržište doživjelo pad?