Kitovi i dalje čekaju dublji pad?

U prilog toga da bi do rasprodaje moglo doći idu i podaci Glassnodea koji pokazuju da rudari od kraja prošlog mjeseca nisu prodavali, očito čekajući povoljniji moment nakon halvinga, odnosno kratkoročnu pumpu cijene.

Pojašnjenja radi, nadolazeće prepolovljavanje smanjit će dnevnu nagradu za rudare koji potvrđuju transakcije na blockchainu s 900 na 450 BTC-a. Uzimajući u obzir sadašnju vrijednost bitcoina, to bi moglo dovesti do pada prihoda industrije rudarenja od 10 milijardi dolara godišnje.

Kako bi nadoknadili taj gubitak, vodeći igrači poput Marathon Digitala prilagođavaju se, ulažu u rentabilniju opremu i preuzimaju manje konkurente, a za to im trebaju sredstva. U tom kontekstu treba spomenuti i da se, nakon što je ležao uspavan više od desetljeća, novčanik povezan s bitcoin rudarom iz Satoshi ere iznenada vratio u život. Novčanik je prenio BTC-e u vrijednosti od tri milijuna dolara na Coinbase, što sugerira da je vlasnik vidio priliku da unovči ili diverzificira svoje posjede.

A da bi moglo biti daljnjeg pada cijene, čini se da anticipiraju i bitcoin kitovi. Podaci analitičke kuće IntoTheBlock pokazuju da veliki vlasnici na vikend padu nisu kupovali dip. Naime, adrese koje posjeduju najmanje 0,1 % cirkulirajuće ponude BTC-a dodale su u svoje portfelje tek nešto više od 3000 BTC-a (198 milijuna USD). To je znatno manje od neto priljeva od gotovo 80.000 BTC-a (5,3 milijarde dolara) koji je zabilježen dan nakon prijašnjeg velikog pada ispod 61.000 dolara, 20. 3. Prema IntoTheBlocku, veliki novčanici ili kitovi dobri su u tempiranju tržišta, često birajući najbolje trenutke za prikupljanje ili distribuciju kovanica.

Stoga praćenje navedenih pokazatelja nudi uvid u prognoze velikih trgovaca. Nedostatak sudjelovanja kitova u oporavku znači da kitovi vjerojatno očekuju dublji pad cijena. Od događaja koji bi također ovaj tjedan mogli utjecati na cijenu BTC-a, pa onda i na kripto tržište generalno, spomenimo i makro faktore, konkretno, sutrašnji govor čelnika FED-a, Jeromea Powella, dok su u četvrtak na rasporedu podaci o nezaposlenosti.

Blagi oporavak tržišta

Altovi slijede bitcoin