Blagi oporavak tržišta

Nakon vikenda koji je desetkovao kripto, u novi tjedan ušli smo s naznakama blagog oporavka.

Trgovci i dalje ližu rane od naglog pada koji je počeo u petak s najavama i nastavio se još snažnije u subotu s potvrdom tih najava, odnosno napadom Irana na Izrael, koji se sa sadašnjim vremenskim odmakom od tek nekoliko dana čini tek dobro orkestriranom geopolitičkom predstavom u kojoj Iran ispaljuje stotine svačega, a Izrael to redom ruši svojom moćnom protuzračnom kupolom.

Da nije bilo ozlijeđene izraelske djevojčice, direktnih posljedica de facto ne bi bilo. Svi su znali sve. SAD je obaviješten 72 sata ranije, a Izrael i partneri bili su spremni. Međutim, unatoč tomu svijet ne spava mirno jer je vonj mogućeg globalnog rata sve snažniji, a samim time tržišta su još nestabilnija nego inače.

A najveći je udar pretrpio kripto, kao najliberalniji, najnereguliraniji market, dakle jedini koji je živ 24/7. Bitcoin je pao 10-ak posto, spustivši se u subotu u jednom trenutku i ispod 62K USD-a, dok su altovi krvarili još jače, neki s minusima i od 50 posto. Danas ipak imamo blagi oporavak. Radi li se o trajnijem trendu ili će digitalna imovina ponovno zaroniti, nemoguće je predvidjeti jer s jedne strane postoje signali za obje opcije, s druge je kripto, kao što znamo, izrazito volatilan, a s treće živimo u prilično nestabilnim vremenima.

U vrijeme pisanja članka vodeća kriptovaluta drži se na nešto ispod 65K USD-a, s dnevnim plusom od 0,8 posto, ali i dalje tjednim minusom većim od 10 posto. Na tržištu još vlada pohlepa, ali za utvrđivanje kratkoročnih trendova ključni će biti podaci o tokovima američkih spot BTC ETF-ova. U prošlom su tjednu ponovno zabilježeni neto odljevi, što naravno ne pridonosi pozitivnim cjenovnim pomacima bitcoina. Ipak, ono najbitnije što će se odigrati ovaj tjedan jest halving, prepolovljavanje nagrade rudarima bitcoina, za koje se predviđa da bi se trebalo odigrati 20., dakle u subotu.

I dok je halving događaj nakon kojeg je BTC uvijek eksplozivno rastao, u kratkom roku, neposredno nakon, moguća je, pa čak i uobičajena korekcija. U tom kontekstu treba spomenuti i predviđanja Markusa Thielena iz 10x Researcha, o kojima smo govorili u petak, a koja kažu da bi BTC rudari nakon prepolovljavanja na tržište mogli baciti bitcoine u vrijednosti od čak pet milijardi dolara. Prekomjerna prodaja mogla bi potrajati četiri do šest mjeseci, kaže Thielen, objašnjavajući zašto bi bitcoin mogao posustati sljedećih nekoliko mjeseci – kao što se dogodilo nakon prošlih halvinga.

Što donosi halving, koje su faze i koliko će trajati bull?

Kitovi i dalje čekaju dublji pad?