Istek rekordnih opcija nije destabilizirao tržište

Bitcoinom se u trenutku pisanja članka trguje iznad 70K USD, i to nakon današnjeg isteka najvećih terminskih opcija u povijesti, teških 15,1 milijardu dolara.

Iako je bilo strahova kako će se terminske opcije odraziti na cijenu ne samo BTC-a nego i ostalih kriptovaluta, većih poremećaja nema. Baš kao što ih nije izazvala ni objava američkog Indeksa izdataka za osobnu potrošnju, PCE-ja, koji je pokazao očekivane brojke, ali koji pokazuje i da se temeljna godišnja PCE inflacija, dakle ona koja isključuje cijene energije i hrane, spustila na 2,8 posto, što je najniža razina u tri godine.

Ono što bi moglo izazvati određenu volatilnost jest govor predsjednika FED-a, Jeromea Powella, koji će se održati danas navečer i tijekom kojeg bi mogle biti dane naznake koji su nadolazeći potezi američke monetarne vlasti. Vidjet ćemo kako će to proći, no s obzirom na to da ni PCE brojke ni istek rekordnih opcija nisu znatnije uzdrmali tržište, dio analitičara smatra da to sugerira neznatnu mogućnost veće korekcije prije halvinga, odnosno da je neće ni biti, pogotovo ako BTC svoju staru najvišu vrijednost svih vremena od 69.000 dolara pretvori u podršku.

Neki drugi pak, poput primjerice Adama Becka, za kojeg dio kripto zajednice smatra da je Satoshi Nakamoto glavom, bradom i brkom, kažu kako bi BTC tijekom produljenog vikenda mogao i na novi all time high. „Tri dnevne svijeće nešto veće od tisuću dolara i eto nas“, piše Beck. Bitcoin trenutačno mijenja vlasnike po 70.379 USD, s dnevnim padom od 1,3 posto, ali i tjednim rastom od 11 posto.

Ether i dalje pokušava uloviti korak, ali implementacija toliko spominjane Dencun nadogradnje zasada se ne odražava na cijenu. Taj cjenovni katalizator sasvim bi sigurno bili spot Ethereum ETF-ovi, koji bi trebali biti odobreni ili odbijeni u 5. mjesecu, no šanse kopne s obzirom na negativan stav i napade SEC-a na zakladu Ethereum. Sukladno tomu, samo 19 % kockara koji se klade na ishod te odluke SEC-a stavljaju svoj novac na pozitivan rezultat na stranici za kripto kockanje, Polymarketu.

BNB je danas imao fin rast od 5,3 posto i tim se Binanceovim coinom sada trguje po 618 dolara, što je samo 10-ak posto niže od njegovog all time higha. Da podsjetimo, tijekom druge polovice prošle godine, zbog regulatornih akcija američkih tijela koje su rezultirale kaznom Binanceu od 4,3 milijarde dolara, BNB se kretao na razinama od oko 200 dolara.

Solana bilježi minimalne pomake, a XRP, s 2,4 posto rasta, nešto bolje, dok je DOGE ovaj tjedan eksplodirao i skočio čak 47 posto. ADA se i dalje traži. Ali to je nekako i normalno za Cardanov coin koji je uobičajeno najsporiji đak među velikim kriptovalutama. Ali kada krene, onda cijena doista leti.

Ako pogledamo najveće tjedne dobitnike i luzere u top 10, u najvećoj je pozitivi WIF, koji je danas u jednom trenu skočio na četiri dolara, što je njegova najveća vrijednost ikada. Pepe je tako pa-pa, s obzirom na to da ga je Dogwifhat svrgnuo s trećeg mjesta najvećih meme tokena, koje predvode Doge i ShibaInu. Dakle, psi vladaju, a meme ludnica ne posustaje.

Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora!

ETF-ovi preokrenuli prošlotjedni trend odljeva