Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora!

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried, osuđen je na 25 godina zatvora zbog prijevare i pranja novca nakon što je nestalo osam milijardi dolara klijentskih sredstava.

Sam Bankman-Fried, osnivač FTX-a, osuđen je na 25 godina zatvora! Ova presuda donesena je nakon što je Bankman-Fried proglašen krivim za nekoliko optužbi, uključujući prijevaru i pranje novca povezane s propašću njegove kriptovalutne burze, FTX-a.

Presuda je donesena na saveznom sudu u Manhattenu, a sudac Lewis A. Kaplan nadgledao je cijeli proces. Istovremeno, Bankman-Fried, koji ima 32 godine, bio je pod prijetnjom još duže kazne koja je mogla iznositi čak 110 godina.

Njegova presuda pruža uvid u kaotične događaje koji su doveli do naglog pada FTX-a, koji je u jednom trenutku bio procijenjen na preko 30 milijardi dolara.

Propast FTX-a

U studenom 2022. godine otkriveno je da FTX nije bio u mogućnosti opravdati osam milijardi dolara klijentskih sredstava, što je izazvalo brzo i šokantno raspadanje tvrtke. Čimbenici koji su doveli do tvrtkine nesolventnosti obilježeni su otkrivanjem lošeg upravljanja i navodne pronevjere novca klijenata, za koji su tužitelji tvrdili da ga je Bankman-Fried usmjeravao.

Tijekom suđenja, svjedočenja bivših zaposlenika i izvršnih direktora FTX-a prikazala su tvrtku u kojoj su rizične financijske prakse bile uobičajene, a nadzor je izostao. Osim toga, ta svjedočenja i činjenice koje su tužitelji prezentirali uvjerili su porotu da Bankman-Frieda proglase krivim po sedam optužnica.

Reakcija i isprika Sam Bankman-Frieda

Prije nego što je osuđen, Bankman-Fried se ispričao klijentima, investitorima i zaposlenicima pogođenima implozijom FTX-a. Priznao je gubitak povjerenja i financijsku pustoš koja je uslijedila za mnoge. Međutim, presuda se događa u svjetlu daljnje potrebe suda da ljude drži odgovornima za njihove uloge u velikim financijskim prijevarama, unatoč isprikama.

Reakcije na presudu Samu Bankman-Friedu bile su mješovite, a neki je vide kao nužan korak prema pravdi za žrtve kolapsa FTX-a. Osim toga, slučaj je postavio pitanja o potrebi strože regulatorne kontrole nad kriptovalutnom industrijom kako bi se izbjegli takvi slučajevi u budućnosti.

Presuda Samu Bankman-Friedu tek je početak priče o FTX-u i ljudima koji su pogođeni njegovim kolapsom. Stečajni je slučaj u tijeku dok se izgubljena sredstva pokušavaju vratiti vjerovnicima i klijentima. Usto, situacija je potaknula sveobuhvatan pregled kriptovalutnih burzi i regulatornih okvira koji ih kontroliraju.

Za 12 mjeseci više neće biti dostupnog BTC-a na burzama

Istek rekordnih opcija nije destabilizirao tržište