ETF-ovi preokrenuli prošlotjedni trend odljeva

Bitcoin se i dalje drži čvrsto prije svega jer je prošlotjedni trend odljeva iz spot BTC ETF-ova definitivno preokrenut, s ukupnim priljevima od ponedjeljka i zaključno s četvrtkom na razini od 845 milijuna dolara.

Devet od deset novih ETF-ova, dakle isključujući Grayscale, tako je od pokretanja u 1. mjesecu akumuliralo više od 500.000 BTC-a, teških nekih 35 milijardi dolara, a njihova imovina sada čini 2,54 % trenutačne ponude bitcoina u optjecaju. Ukupno, svi spot BTC fondovi Sjedinjenih Država, uključujući Grayscale, drže 835.000 BTC-a, što je gotovo 4 % cjelokupne ponude.

Čini se i da se odljevi iz Grayscalea definitivno ispuhuju, nakon što su svoje visoke udjele likvidirali bankrotirani igrači poput Genesisa koji žele otplatiti svoje vjerovnike. Inače, prema  podacima Farside Investorsa, više od 14,6 milijardi dolara vrijednih bitcoina izašlo je iz Grayscaleovog fonda GBTC-a od konverzije u ETF. GBTC je tako izgubio više od 50 % svojih bitcoin posjeda od početka godine.

Jedan od glavnih razloga za te visoke GBTC odljeve jest vrlo visoka naknada za upravljanje od jedan i pol posto koju fond naplaćuje. To je dovelo do odlijevanja sredstava iz GBTC-a u druge ETF-ove, prvenstveno u BlackRockov i onaj od Fidelityja. BlackRockov IBIT bitcoin ETF zabilježio je nevjerojatnih 13,8 milijardi dolara priljeva i trebao bi uskoro prestići GBTC u vrijednosti imovine pod upravljanjem. A ako odljevi GBTC-a padnu i ako se kupnja od strane ostatka ETF-ova nastavi istim tempom, to će sasvim sigurno dovesti do šoka u ponudi na tržištu i time do daljnjeg rasta cijene bitcoina.

Pozornica je, dakle, spremna za dinamičan mjesec koji je pred nama i tijekom kojeg ćemo imati halving, prepolovljavanje nagrade rudarima, koje je povijesno uvijek slalo cijenu BTC-a na neke nove rekordne razine. Pogotovo će to sada biti slučaj jer na sceni imamo potražnju bez presedana generiranu ETF-ovima i duplo manju ponudu novih BTC-ova na tržištu nakon halvinga.

Vidjet ćemo, naravno, hoće li se taj zamah fondova uspjeti održati, ali čini se da bi trebao jer tek je mali broj institucionalnih igrača ušao u kripto arenu. Prema riječima istaknutih aktera u ETF krugovima, poput Bitwiseovog investicijskog direktora Matta Hougana, kripto prostor još čeka one najveće institucije koje provode svoju službenu dubinsku analizu, što je nužan korak prije ulaganja u digitalnu imovinu, prije svega bitcoin. Hougan tako kaže da se investicijski profesionalci koji kontroliraju bilijune dolara tek počinju uključivati u kripto, a to će, dodaje, trajati ne mjesecima nego godinama i rezultirati time da će se dosadašnji priljevi naspram ulaganja koja tek slijede činiti tek dječjom igrom.

Istek rekordnih opcija nije destabilizirao tržište

Kraj bitcoinovih ciklusa?