Kraj bitcoinovih ciklusa?

Promjena ulagačkog profila s nekoć dominantnog retaila prema profesionalnom institucionalnom kapitalu i posljedično dugoročno, kontinuirano investiranje čine sasvim legitimnim pitanje je li došao kraj bitcoinovim četverogodišnjim ciklusima.

To je vrlo lako zamisliti jer promjena paradigme znači i priznanje kriptovaluta kao legitimne kategorije imovine. S halvingom pred vratima, u tom bi kontekstu poništavanja teorije ciklusa možda najzanimljiviji od svega mogli biti sekundarni učinci prepolovljavanja. Naime, iako je povijesno bio pokretač ciklusa rasta, učinak halvinga mogao bi biti zasjenjen ranije spomenutim čimbenicima poput nevjerojatnih neto priljeva ETF-ova, koji bi se još mogli znatno podebljati ulaskom novih velikih igrača.

To sugerira putanju relativno stabilnog uzlaznog rasta, s priljevima ETF-a koji se pojavljuju kao primarni katalizator za usvajanje kripta, odnosno donose kraj tipičnog četverogodišnjeg bull-bear ciklusa povezanog s halvingom. U prilog tomu mogla bi ići i činjenica koju smo više puta spomenuli, a to je da cijena bitcoina je prvi put dosegla novi all time high u ciklusu prije događaja prepolovljavanja. Ako je doista istina da ciklusi nestaju, ta bi promjena mogla imati duboke posljedice na cijelu industriju.

Naime, kao što je poznato, u početku je kripto etos bio ukorijenjen u kontrakulturnom otporu protiv centraliziranih valuta i institucija, s mantrom „not your keys, not your money“. Ali sada se čini da bi dominantnu kriptovalutu uskoro mogla kontrolirati šačica institucija kroz držanje bitcoina pojedinaca koji nemaju pristup vlastitim ključevima. A to je sasvim suprotno izvornim idealima decentralizacije.

Dodatno, kako kaže CEO Coinflipa, Daniel Polotsky, naginjanje institucionalnom vlasništvu moglo bi dovesti do nečeg još značajnijeg, a to je vlasništvo nad bitcoinom od strane suverenih nacija. Više zemalja, smatra Polotsky, moglo bi slijediti primjer Salvadora i tako pokrenuti utrku za akumuliranjem te kriptovalute, potencijalno inicirajući globalni super ciklus adopcije i poništavajući cikluse intenzivnog rasta i pada BTC-a.

Sve u svemu, dok se cijela kripto zajednica priprema za povećanu volatilnost, očito je da je tržište na rubu neviđenog rasta i, potencijalno, temeljne promjene paradigme. Ovo bi se razdoblje čak možda moglo promatrati kao kraj djetinjstva kripto industrije, označavajući značajnu evoluciju u njezinoj povijesti, ma komu to bilo pravo, komu krivo…

ETF-ovi preokrenuli prošlotjedni trend odljeva

Je li ovo posljednji bitcoinov bull/bear ciklus?