Bukele ponovno predsjednik Salvadora

Salvador je pod Bukeleovim vodstvom prihvatio bitcoin kao svoje zakonsko sredstvo plaćanja 2021. godine.

Nayib Bukele proglasio je svoju pobjedu na predsjedničkim izborima 2024. u Salvadoru, koji su održani u nedjelju. Ako službeni rezultati potvrde Bukeleovu pobjedu, on će obnašati dužnost predsjednika do 2029. godine i postat će jedan od najutjecajnijih vođa u modernoj povijesti Salvadora.

Rezultat je bio očekivan jer je Bukele, koji je predsjednik od 2019., uživao veliku popularnost u zemlji i vodio je u predizbornim anketama s velikom razlikom. Popularnost mu je kod kuće snažno porasla nakon što se uhvatio u koštac s kriminalnim bandama u zemlji.

Globalnu pak prepoznatljivost, ali i popularnost, donijelo mu je prihvaćanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u Salvadoru 2021. godine, čime je ta država postala prva koja je na taj način usvojila vodeću kriptovalutu.

Bukele je ishod izbora nazvao referendumom o učinku svoje vlade. “Prema našim brojkama, pobijedili smo na predsjedničkim izborima s više od 85 posto glasova i s najmanje 58 od 60 zastupnika u Skupštini”, tvitao je Bukele.

Bukele nastavlja s bitcoinom

Taj potez, koji su BTC i kripto entuzijasti pozdravili na sav glas, izazvao je kritike međunarodnih organizacija poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Međutim, Bukelea to ne brine previše i ne misli odustati od svoje bitcoin vizije.

Dapače, očekuje se da će se njegov sljedeći mandat usredotočiti na daljnju integraciju bitcoina u nacionalno gospodarstvo, uključujući pokretanje tzv. vulkanskih obveznica, čime bi se financirala rudarska industrija BTC-a koja se pokreće isključivo obnovljivom energijom.

Usto, ohrabren podrškom iz svijeta, pogotovo kripto poduzetnika, Bukele je u prosincu uveo “freedom vize”, čiji je cilj ponuditi prebivalište ili državljanstvo za do 1000 podnositelja zahtjeva godišnje, koji bi donijeli ulaganje od milijun dolara u bitcoinu ili USDT-u.

Ali nije Bukele med i mlijeko. Najzgodniji diktator na svijetu, kako je sam sebe često znao opisivati, osim kritika MMF-a zbog svog monetarnog eksperimenta trpi i prozivke skupina za zaštitu ljudskih prava.

One tvrde da je proizvoljno uhitio tisuće pojedinaca tijekom svoje akcije slamanja bandi. Vlasti u Salvadoru uhitile su oko 75.000 ljudi, a Amnesty International osudio je takve postupke navodeći da je nasilje bandi postupno zamijenjeno državnim nasiljem. Ta brojka predstavlja čak više od jedan posto ukupne populacije Salvadora!

Stiže li bitcoinov novi ATH prije ili poslije halvinga?

Makroekonomski rizici