Potvrđena povlačenja ETH uloga: razvojni programeri otkrivaju datum

Stakeri Ethereuma nakon tri godine čekanja napokon znaju datum kada će moći otključati svoje ETH-e i povući ih.

Potvrđen datum povlačenja uloga ETH-a

Ethereum (ETH) je prošao kroz nekoliko važnih nadogradnji u proteklih nekoliko godina. Jedna je od njih prijelaz na mehanizam konsenzusa Proof-of-Stake (PoS), koji je korisnicima omogućio da zaključaju svoje ethere za uloge i osiguranje mreže.

Međutim, još je jedna važna nadogradnja Ethereuma pred vratima. Ta će nadogradnja omogućiti onima koji su zaključali svoje ETH-e da ih povuku.

U utorak 28. ožujka razvojni programeri Ethereuma potvrdili su da će nadogradnja Shapella, ona koja će omogućiti povlačenje uloga ETH-a, biti provedena u epohi 194048, 12. travnja u 22:27:35 UTC, to jest 13. travnja, nepunih pola sata nakon ponoći po našem vremenu.

Stakeri ETH-a imat će dvije opcije povlačenja svog ethera. Jedna je potpuno povlačenje cjelokupnog ETH-a koji je trenutačni ulog, a druga je djelomično povlačenje, s povlačenjem samo skupljenih nagrada.

Mogućnost povlačenja uloženog ETH-a trebala bi utjecati na cijenu ETH-a, iako je još tema rasprava u kojoj mjeri.

Hoće li povlačenja uloga ETH-a utjecati na njegovu cijenu?

Nadogradnja Shapella jedna je od najvećih nadogradnji Ethereuma ikada, iako bi mogla imati negativan utjecaj na cijenu ETH-a.

To je zato što je trenutačno uloženo gotovo 18 milijuna ETH-a u vrijednosti od oko 32,5 milijardi dolara, što je oko 15 % ukupnog ETH-a u optjecaju. Iako će nadogradnja otključati uložene ETH-e postupno, a ne odjednom, poznavatelji industrije i dalje vjeruju da će se ETH suočiti sa značajnim pritiskom prodaje.

Pritisak će najvjerojatnije doći od onih validatora koji su najduže ulagali. Na primjer, kada je lanac Beacon zaživio u prosincu 2020., uloženo je oko dva milijuna ETH-a po prosječnoj cijeni od 600 američkih dolara. To znači da su ti ulagači u profitu i da bi vjerojatno htjeli preuzeti barem dio tog profita.

Međutim, većina stakera koji su ušli na tržište 2021. i 2022. još trebaju nadoknaditi gubitke i možda neće htjeti prodavati.

Nadogradnja Shapella trebala bi biti jedna od najvažnijih nadogradnji u povijesti Ethereuma. Za stakere to znači da će moći povući cijele ETH-e ili dio svojih ETH-a. Za brojne će ulagače to biti prilika da pokupuju jeftine ETH-e ako cijena padne zbog povlačenja i prodaje stakera.

Dnevni pregled 28.03.’23. – Napad na Binance, uzroci i posljedice po kripto

Novogratz tvrdi da se vlada treba bojati AI-a, a ne kripta