New York tuži KuCoin i tvrdi da je ETH vrijednosni papir

Ured državnog odvjetnika New Yorka (NYAG) podnio je tužbu protiv burze kriptovaluta KuCoin zbog navodnog kršenja Zakona o vrijednosnim papirima i robi u državi.

Tužba NYAG-a usmjerena je protiv KuCoina jer se navodno lažno predstavlja kao burza, dok je zapravo broker-trgovac vrijednosnim papirima i robom. Cilj je blokirati pristup burzi u New Yorku prisiljavajući KuCoin da geo-ogradi svoju web stranicu na temelju IP adresa i GPS lokacije.

U tužbi državna tužiteljica Letitia James iznosi zapanjujuću tvrdnju da je ether (ETH), druga po veličini kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji vrijednosni papir. To je jedan od prvih slučajeva da regulator na sudu tvrdi da je ETH vrijednosnica.

Obrazloženje je da, među ostalim, korisnici sada mogu zaraditi financijske nagrade držeći kriptovalutu. „Od prelaska na konsenzus o dokazu udjela (Proof-of-Stake), posjedovanje ETH-a izravno se pretvara u potencijal zarade dobivanjem nagrada za staking“, stoji u tužbi.

Ethereum je prošle godine postao Proof-of-Stake blockchain. To je mehanizam konsenzusa koji od korisnika zahtijeva da ulože ili zaključaju svoju izvornu kriptovalutu, ETH, kako bi mreža radila. I što više korisnik ETH-a uloži, to više nagrada potencijalno može zaraditi. 

Država New York, koja ima neke od najstrožih zakona u zemlji u vezi kripta, prošli je mjesec podnijela tužbu protiv kripto burze CoinEx jer se također nije registrirala kao posrednik-trgovac vrijednosnim papirima i robom. 

Vrijeme podnošenja tužbe također je značajno s obzirom na pozornost koju su regulatori u posljednje vrijeme posvetili stakingu. Prošlog mjeseca SEC je kaznio američku burzu Kraken s 30 milijuna dolara jer je njezin proizvod za ulaganje navodno kršio zakone o vrijednosnim papirima. 

A predsjednik SEC-a Gary Gensler nagovijestio je da bi ether mogao biti na radaru Komisije, opetovano dajući javne izjave koje sugeriraju da je bitcoin jedina kripto imovina za koju SEC vjeruje da nije vrijednosni papir.

SEC je u posljednje vrijeme pojačao mjere provedbe, a političari i zakonodavci intenzivirali su protu-kripto retoriku nakon dramatičnog kolapsa nekoć dominantne kripto burze FTX i uhićenja njezinog osnivača Sama Bankman-Frieda.

Dnevni pregled 09.03.’23. – Slom Silvergate banke ogroman problem za kripto

Zamjena Silvergatea izazov za industriju