Coinbase gradi vlastiti blockchain

Coinbase je danas predstavio Base, vlastiti Ethereum layer-2 blockchain.

Iz najveće američke kripto burze kažu da će Base biti novi dom za Coinbaseove on-chain proizvode i, nadaju se, otvoreni ekosustav za milijune novih decentraliziranih aplikacija. Iako je vijest tek danas javno objavljena, testna mreža za Base zapravo je aktivna od početka mjeseca.

„Ovo je oklada da možemo pomoći u omogućavanju sljedećih milijun dApp-a, koji će dovesti sljedećih milijardu korisnika. Mislimo da će se to dogoditi u razdoblju od pet do deset godina“, kažu iz tvrtke. Cilj je pokrenuti mainnet u sljedećih nekoliko mjeseci.

To čini Coinbase, koji trguje na Nasdaqu pod oznakom COIN od travnja 2021., prvom javnom tvrtkom koja je pokrenula blockchain layer-2 na Ethereumu

Layer-2 mreže pomažu da transakcije budu brže i jeftinije od onih na temeljnom blockchainu, u ovom slučaju Ethereumu, obradom serija transakcija u zasebnom lancu i zatim slanjem potvrda natrag u mainnet. 

Base ulazi u prenapučenu arenu. Od srijede navečer bilo je više od šest milijardi dolara vrijednih ETH-a na layer-2 opcijama, što je povećanje od 17 % u odnosu na mjesec prije. Arbitrum One i Optimism same čine 53 %, odnosno 31 % tržišnog udjela. 

Za razliku od njih, Base neće pokretati mrežni token. Na drugim mrežama tokeni pomažu u plaćanju naknada za gorivo i koriste se za poticanje razvoja.

Međutim, vrijedno je napomenuti da su i Optimism i Arbitrum u početku pokrenuli svoje mreže bez tokena. Optimism je otada pustio svoj OP token za upravljanje prvim korisnicima svoje mreže, a dugo se pričalo da Arbitrum planira isto.

Base se pokreće s desecima partnera koji su se posvetili izgradnji i podržavanju ekosustava, uključujući Oracleovu mrežu Chainlink, Ethereum block explorer Etherscan i DeFi protokol Aave.

Coinbase je naveo da namjerava da upravljanje Baseom bude potpuno decentralizirano, iako to neće biti tako u početku.

SEC ne dopušta prodaju Voyagera Binanceu

Snažan pad ulaganja u kripto