Istražitelji ispituju ulogu banke Silvergate u kolapsu FTX-a

Pro-kripto banka Silvergate sve je pod većim nadzorom, a Ministarstvo pravosuđa SAD-a navodno istražuje ulogu te banke u kolapsu burze kriptovaluta FTX.

Jedinica za prijevare Ministarstva pravosuđa istražuje hosting računa koji je banka Silvergate sa sjedištem u Kaliforniji pružala FTX-u i Alameda Researchu, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore bliske istrazi.

Pokrenut 1988., Silvergate se snažno uključio u kripto industriju. U siječnju 2022. Metin (tada Facebook) projekt Diem prodao je svoju imovinu Silvergateu za 200 milijuna dolara, čime su okončane ambicije Marka Zuckerberga u vezi stablecoina.

Nakon kolapsa FTX-a u studenom 2022., Silvergate je izvijestio da su zabrinuti ulagači banke povukli 8,1 milijardu dolara u kripto depozitima, s navalom na povlačenja koju su neki nazvali gorom od one viđene tijekom velike depresije.

U siječnju je Silvergate najavio da će tvrtka smanjiti svoje osoblje za 40 %. Dionice Silvergatea pale su jednakih 40 % nakon tih vijesti.

Regulatori su također napali Silvergate, a senatori Elizabeth Warren, John Kennedy i Roger Marshall napisali su u pismu izvršnom direktoru Silvergatea, Alanu Laneu, da je banka uvela dodatni rizik kripto tržišta u tradicionalni bankarski sustav poslovanjem sa SBF-om i FTX-om.

Warren je također nedavno pozvala bankarske regulatore da učine više u istrazi onoga što je nazvala kripto-prijateljskim bankama poput Silvergatea, optuživši tvrtku da otvara bankarski sustav riziku od kripto kolapsa koji će u konačnici platiti porezni obveznici.

„Posao regulatora banaka jest izolirati bankarski sustav i porezne obveznike od rizika kripto sektora“, rekla je. „Oni imaju alate i moraju ih koristiti.“

Dnevni pregled 02.02.’23. – Tržište eksplodiralo nakon pozitivnih tonova iz FED-a

Tužba protiv Logana Paula zbog CryptoZoo-a