SEC krivac što Circle nije izašao na burzu

Circle, izdavatelj drugog najvećeg stablecoina, USDC-a, krivi Američku komisiju za vrijednosnice i burzu (SEC) za propast planova vezanih uz izlazak na burzu, teških devet milijardi dolara.

Dogovor između Circlea i Concord Acquisitiona, akvizicijske korporacije za posebne namjene (SPAC) koju je osnovao bivši izvršni direktor Barclaysa, Bob Diamond, raskinut je prošlog mjeseca usred turbulentnih tržišta nakon kolapsa kripto burze FTX. 

Circle je izdavatelj drugog najvećeg stablecoina, USDC-a, koji trenutačno ima tržišnu kapitalizaciju od 43,7 milijardi dolara. Prema izvješćima The Financial Timesa, Circle sada tvrdi da je primarni razlog neuspjelog spajanja bio SEC, a ne pad tržišta ili nesigurnost investitora.

Regulator navodno nije odobrio takozvanu S-4 registraciju, koja tvrtkama omogućava izdavanje novih dionica prije isteka ugovora s Concord Acquisitionom. Tako je, 15 mjeseci nakon što je Circle prvi put podnio zahtjev SEC-u, ugovor istekao prije nego što je regulator dao odobrenje.

Ali nije Circle jedini. SEC je pokazao oklijevanje prema kripto industriji općenito. Dok je nekoliko fondova kojima se trguje na burzi (ETF-a) temeljenih na Bitcoinu sada odobreno, svi spot kripto ETF-i, poput onog koji je predložio Grayscale, odbijeni su ili zaustavljeni.

I dok proaktivnog stava Komisije zasada nema, to je ne sprečava da kreće u represivne akcije protiv kripto subjekata. Tako je 12. siječnja SEC podnio optužbu protiv kripto burze Gemini jer nije registrirala svoj Earn program, koji pokreće kripto broker Genesis.

„Tvrdimo da su Genesis i Gemini ponudili neregistrirane vrijednosne papire javnosti, zaobilazeći zahtjeve za otkrivanjem podataka koji su osmišljeni da zaštite ulagače“, rekao je tada predsjednik SEC-a, Gary Gensler.

Dnevni pregled 24.01.’23. – Kineska Nova godina gura BTC iznad 25K

Celsius pred lansiranjem novog tokena