Kripto burza OKX objavila dokaz „najčišćih rezervi“

Burza kriptovaluta OKX objavila je izvješće o dokazu rezervi (PoR) koje prikazuje 7,5 milijardi dolara u čistoj imovini. Rezerve ne sadrže OKX-ov nativni token.

OKX-ovo objavljivanje točnog sastava sredstava dolazi kao odgovor na CryptoQuant koji razvija metriku za mjerenje čistoće rezervi. CryptoQuant to definira prema onome koliko se burza oslanja na svoj izvorni token. 

Podaci CryptoQuant-a pokazuju da su rezerve OKX-a 100 posto čiste. Binance je u isto vrijeme čist 87, Bitfinex 70, a Huobi 60 posto. Citirajući podatke CryptoQuanta, OKX je naveo da su to najveće rezerve čiste imovine među velikim burzama.

Konkretno, izvješće pokazuje da je burza prekomjerno kolateralizirana, s omjerom pričuve od 105 za bitcoin (BTC), 105 za ether (ETH) i 101 posto za USDT.

Takozvana čistoća rezervi važna je zbog odnosa između sada bankrotiranog FTX-a i sestrinske tvrtke Alameda Research. Značajan dio Alamedine bilance činio je FTT, sintetička kreacija FTX-a, odnosno tvrtkin nativni token.

Iz OKX-a kažu da njihov nativni token OKB nikada nije bio velik dio njihovog poslovanja ili riznice. OKB je uvijek bio osmišljen kako bi angažirao najaktivnije kupce i omogućio im da traže popuste kroz aktivnosti na platformi, kažu iz OKX-a.

OKX planira objavljivati ​​svoje izvješće o dokazu rezervi svaki mjesec. Burza također planira pokrenuti bug bounty program, koji omogućava razvojnim programerima testiranja kako bi vidjeli postoje li bugovi u sustavu ili bilo što drugo što OKX treba riješiti.

„Osobno mislim da će svi naučiti puno u sljedećih šest mjeseci do godinu. Svi ćemo međusobno testirati dokaze o rezervama na stres. Nadamo se na konstruktivan način“, rekao je za CoinDesk Haider Rafique, OKX-ov glavni marketinški direktor.

Avalancheov DEX Trader Joe diže vrijednost svojem tokenu

Revolut procjenjuje najbolji trenutak za lansiranje RevCoina