Coinbase najavio nova otpuštanja

Iz Coinbasea kažu da je ovakav potez odgovor na tekuće tržišne uvjete koji utječu na kripto ekonomiju.

Kripto burza Coinbase (COIN) planira otpustiti oko 950 zaposlenika u sklopu restrukturiranja za koje očekuje da će biti dovršeno do kraja drugog tromjesečja 2023. To iznosi oko 20 % Coinbaseove radne snage, koja trenutačno iznosi oko 4.700 zaposlenika.

Tvrtka očekuje da će restrukturiranje koštati između 149 i 163 milijuna dolara, uključujući 58 do 68 milijuna dolara u gotovini za otpremnine zaposlenika. Coinbase je počeo otpuštati prošlog lipnja kada je medvjeđe tržište (bear market) uzelo maha.

Izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, rekao je u to vrijeme da je tvrtka prebrzo rasla uslijed bikovskog tržišta (bull market) kriptovaluta, popevši se s 1.250 zaposlenika na više od 5.000 početkom 2021. godine.

Tvrtka je započela s ukidanjem 1.100 radnih mjesta, što je bilo 18 % ukupne radne snage u to vrijeme, nakon čega ih je uslijedilo još 60 u studenom, kako je kripto zima postala još hladnija s kolapsom FTX-a.

Otpuštanja su bila nužna

Armstrong je rekao da je tvrtka donijela odluku nakon što je pregledala različite testove otpornosti na stres za godišnji prihod Coinbasea. Dodao je da je postalo jasno da će morati smanjiti troškove kako bi povećali izglede da održe poslovanje u svakom mogućem scenariju.

Coinbase će također zatvoriti nekoliko projekata s manjom vjerojatnošću uspjeha. Na temelju medijskih izvješća i priopćenja za javnost, procjenjuje se da je od travnja prošle godine izgubljeno gotovo 27.000 radnih mjesta u cijeloj kripto industriji.

Coinbase je trenutačno druga najveća kripto burza na tržištu na temelju 24-satnog volumena. U proteklom danu kroz platformu je prošlo više od 1,8 milijardi dolara. Za usporedbu, tržišni lider Binance imao je više od 13 milijardi dolara trgovanja.

Ova kripto burza sa sjedištem u San Franciscu izašla je na burzu Nasdaq u travnju 2021. i otada je doživjela strmoglavi pad cijena svojih dionica. COIN, kojim se nekoć trgovalo po cijeni od 324 USD, pao je na najnižu razinu ikad od 32,40 USD. Trenutačno mu je cijena 38,27 USD.

Novi svjedok pokajnik iz vrha FTX-a

Nigerija regulira stablecoine i ICO-ove