Bitcoin slavi 14. rođendan

Dana 3. siječnja 2009. prvi blok Bitcoin blockchaina, nazvan Genesis, izrudario je njegov tvorac poznat kao Satoshi Nakamoto. Ni dan danas ne zna se tko je Satoshi, pa ni je li riječ o pojedincu ili skupini ljudi.

Upravo je nastanak Bitcoina 2009. godine iznjedrio novu tehnologiju blockchaina i označio početak revolucije decentralizacije diljem svijeta. Usred jedne od najrazornijih financijskih kriza u povijesti, nepovjerenje javnosti u vlade i financijske institucije poraslo je do rekordnih razina.

Pogotovo je to bilo vidljivo nakon kolapsa bankarskog diva Lehman Brothersa 2008. I tada se pojavio Satoshi Nakamoto, pseudonim osobe ili skupine pojedinaca koji su iznjedrili Bitcoin, tehnologiju za elektroničke gotovinske transakcije bez uključivanja treće strane poput banaka.

Nakamotov white paper dao je nadu za budućnost u vrijeme kada su gubitak i nepovjerenje u financijske institucije i sam sustav bujali u svijetu. Bitcoin je stvoren za rješavanje dugotrajnih problema koji su mučili financijski sustav, nudeći anonimnost i transparentnost.

Prvi slučaj financijske upotrebe Bitcoina bio je kada je gladni programer Laszlo Hanyecz platio ni manje ni više nego 10.000 BTC-a za dvije pizze iz lanca brze hrane Papa John’s. Danas se bitcoinom može kupiti automobil, platiti putovanje ili namirnice u maloprodajnim lancima.

Pred BTC-om i kriptom još puno izazova

Bitcoin je tijekom godina iskusio divlje tržišne promjene i čak je dovedeno u pitanje samo njegovo postojanje. Osim volatilnosti cijena, mnogi su naveli njegovu golemu potrošnju energije kao najveći pojedinačni problem koji mreža mora riješiti.

S druge strane, neki su tvrdili da njegov mehanizam konsenzusa dokaza o radu (PoW) omogućava realizaciju Nakamotove vizije decentraliziranog, demokratskog financijskog ekosustava. U isto vrijeme, širi kripto prostor ima još više izazova.

Bilo zbog pohlepe, oholosti ili čiste nesreće, navodni industrijski teškaši poput Three Arrows Capitala ili FTX-a sami su uništili povjerenje ulagača i vjeru u kriptovalute svojim Lehman Brothers trenucima.

Unatoč gubitku povjerenja nakon nedavnog sloma kriptovaluta, stalna institucionalna kupnja također služi kao podsjetnik da su centralizirani entiteti prvi zakazali, a ne temeljna tehnologija kriptovaluta. 

Bitcoin i druge kriptovalute nastavit će se razvijati i sazrijevati, ali ključno je podržati rast novonastale industrije na svim frontama. Potrebne su stalne inovacije, vizionari u sektoru, ali možda i najviše od svega regulacija.

Australija uvodi BTC bankomate s Lightning Network podrškom

Dnevni pregled 03.01.’23. – Sretan 14. rođendan Bitcoinu!