Defrost Finance vraća korisnicima hakirana sredstva

Defrost Finance, DeFi protokol koji je pretrpio veliko hakiranje s gubitkom od približno 12 milijuna dolara u korisničkim sredstvima, objavio je da je uspješno vratio ukradeni novac.

Tim koji stoji iza Defrost Financea objavio je da je haker vratio sredstva i da uskoro kreću sa skeniranjem podataka na blockchainu kako bi utvrdili tko je što posjedovao prije hakiranja i kako bi vratili sredstva pravim vlasnicima.

Nakon što sve bude dovršeno, tim će implementirati pametni ugovor koji će korisnicima omogućiti da vrate svoju imovinu koja je već pretvorena u stabilne kovanice na izvorne adrese novčanika.

Detalji tog povrata sredstava još su misterij. Defrost Finance nije objavio nikakvu komunikaciju s hakerom i nije naveo kako su vratili sredstva. Naime, tvrtka nije otkrila jesu li hakeru platili nagradu i u kojem iznosu. 

Defrost Finance ponudio je hakeru nagradu od 20 %, navodeći da se o iznosu može pregovarati. Međutim, prošlotjedni događaji izazvali su ozbiljnu zabrinutost za sigurnost Defrost Financea, ali i negativne komentare više sigurnosnih tvrtki za blockchain.

PeckShield je tako citirao podatke zajednice koji govore da je hakiranje zapravo bilo takozvano izvlačenje tepiha pod nogama (rug pull). S druge strane, CertiK je hakiranje nazvao vrlo sličnim terminom, to jest izlaznom prijevarom.

Rug pull je izlazna prijevara u kojoj kreatori projekta uzimaju sredstva prikupljena prodajom tokena tog projekta. Može se dogoditi da kreatori projekta jednostavno uzmu sredstva i nestanu.

Ulagači također mogu manipulirati tržištem kako bi umjetno napuhali vrijednost tokena i potom prodali vlastite posjede uz dobit prije nego što vrijednost tokena naglo padne. Timovi će pritom često tvrditi da su bili hakirani.

Fidelity ne odustaje od kripta

Bitcoin hodleri bilježe rekordne nerealizirane gubitke