Binance u problemima?

Izvršni direktor Binancea priopćio je zaposlenicima da će sljedećih nekoliko mjeseci biti nezgodno. Izjava dolazi u trenutku kada je Binance pod intenzivnim nadzorom privatnog i javnog sektora, kao i vlastitih kupaca.

U internoj poruci koju je imao priliku vidjeti Bloomberg, izvršni direktor CZ rekao je da, unatoč brojnim dodatnim ispitivanjima i teškim pitanjima koja su se pojavila nakon kolapsa FTX-a, očekuje da će njegova tvrtka prebroditi ovo izazovno razdoblje i da će biti jača jer je prošla kroz to.

CZ je ukazao na nedavno intenzivno ispitivanje s kojim se suočavaju mnoge kripto tvrtke, nazivajući ovo povijesnim trenutkom, i dodao je da je Binance izgrađen da traje, odnosno da će preživjeti svaku kripto zimu.

Nakon kolapsa FTX-a i uhićenja tvrtkinog izvršnog direktora Sama Bankmana-Frieda, tržište je svoju pozornost usmjerilo na Binance, najveću kripto burzu po obujmu trgovanja.

Tvrtka je ovaj tjedan doživjela povijesno visok broj povlačenja, s neto odljevom od otprilike 3,66 milijardi dolara 12. prosinca, najviše od lipnja, prema podacima analitičke kompanije Nansen.

Osim toga, nekoliko istaknutih osoba iz kripto svijeta izjasnilo se protiv Binancea, tvrdeći da je njihova nedavna potvrda rezervi, koja je pokazala da tvrtka ima više nego dovoljno bitcoina da pokrije sve depozite klijenata, bila neadekvatna.

John Reed Stark, bivši regulator američke Komisije za vrijednosnice i burzu (SEC), rekao je da Binanceovo nedavno izvješće o dokazu rezervi ne pokazuje učinkovitost internih financijskih kontrola i ne izražava mišljenje ili zaključak o jamstvu, dodajući da izvješće ne jamči za brojke.

Takva razmišljanja dijele i drugi, a osnivač i izvršni direktor kripto burze Kraken, Jesse Powell, nazvao je takve revizije neznanjem ili namjernim lažnim predstavljanjem.

Također, na temelju četiriju izvora na koje se poziva Reuters, tužitelji Ministarstva pravosuđa SAD-a razmišljaju o podizanju kaznenih prijava protiv Binancea i nekih od tvrtkinih pojedinačnih rukovoditelja, uključujući i samog CZ-a.

Potencijalne optužnice odnose se na to da Binance nije poštovao zakone i sankcije protiv pranja novca.

SBF-u odbijena jamčevina

U samo devet dana kripto kitovi kupili bitcoine u vrijednosti od 726 milijuna dolara