Uniswap pokreće NFT marketplace agregator

Pet mjeseci nakon preuzimanja agregatora NFT trgovanja Genie, Uniswap pokreće vlastiti NFT agregator.

Uniswap, najpopularnija DeFi kripto burza koja ima otprilike 3,48 milijardi dolara ukupnog zaključanog volumena (TVL), želi dominirati i NFT igralištem pomoću svog agregatora.

Pomoću njega korisnici mogu vidjeti popise i globalne minimalne cijene na sedam različitih tržišta, skupno kupovati NFT-e u jednoj transakciji i izlistavati ih za prodaju na svim tržištima.

Ali Uniswapov NFT proizvod nije samo prepakirani Genie jer je dodano više tržišta i jer je njegov pametni ugovor preinačen kako bi bio i do 15 % jeftiniji u odnosu na druge agregatore.

U sklopu lansiranja Uniswap će nuditi ograničene popuste za blockchain naknade (gas fees) za svojih prvih 22.000 korisnika agregatora, na njihovu prvu transakciju do 0,01 ETH po svakom (otprilike 12 USD) do 14. prosinca.

Rabate je moguće zatražiti nakon 16. siječnja aplikacijom Uniswap. Iako se to možda ne čini mnogo, rani korisnici također će moći primiti dio od 5 milijuna USDC airdropa „za određene povijesne Genie korisnike“ kako bi proslavili lansiranje.

Genie korisnici koji su napravili više od jedne transakcije prije 15. travnja imat će pravo na 300 USD, dok će vlasnici Genie’s Genesis NFT-a ili Genie’s Gem NFT-a imati pravo na 1.000 USD.

Za sada samo Ethereum NFT-ovi

Uniswapov NFT agregator obuhvaća popise i podatke s platformi OpenSea, X2Y2, Sudoswap, LooksRare, Larva Labs, Foundation i NFT20. Uniswap će možda dodati još njih u budućnosti, ali većina tržišta pohranjuje svoje podatke izvan lanca.

Iako je OpenSea i dalje najpopularnije NFT tržište, trendovi se ovime možda mijenjaju. Kako se pokreće sve više i više NFT tržišta, iskustvo trgovanja postaje sve kompliciranije i šire jer korisnici otvaraju račune na više tržišta.

Ali takva je fragmentacija tržišta zapravo dobra stvar za decentralizaciju, a agregatori pojednostavljuju inače kompleksno iskustvo kupnje.

Treba reći i kako Uniswapov agregator neće nametnuti kreatorske naknade, s obzirom na to da nema ni tu mogućnost, ali će dati informaciju korisnicima koja ih tržišta prakticiraju, a koja ne.

Uniswapov agregator bit će otvorenog koda, što znači da svatko može dati prijedloge za poboljšanja njegovog protokola i sučelja putem GitHuba. Iako će podržavati samo Ethereum NFT-e pri pokretanju, izgledno je da će se poslije dodati još blockchainova.

SBF tajno donirao republikance

Intervju tjedna, Nikola Škorić – direktor Electrocoina