Kripto sektor najzanimljiviji investitorima

Iako poslovi usporavaju, Web3 i DeFi i dalje vode financijsku aktivnost u prostoru rizičnog kapitala.

Ulaganja u nove tehnologije pala su treće tromjesečje zaredom, pokazalo je najnovije Pitchbookovo izvješće Emerging Tech Indicator. Vrijednosti ugovora dosegnule su 4,7 milijardi dolara, što je pad od 32 % u odnosu na proljetnih 6,9 milijardi dolara.

Unatoč padu sklapanja poslova i problematičnoj godini za kripto, projekti Weba3 i DeFi-a i dalje su najveća područja za ulaganja u tehnologiju u nastajanju, nadmašujući fintech i biotehnologiju.

U trećem tromjesečju ulaganja u sektor iznosila su 879 milijuna dolara, što je najniži zabilježeni iznos od drugog tromjesečja prošle godine.

Ali 6,5 milijardi dolara uloženih u kripto industriju tijekom proteklih 12 mjeseci daleko nadmašuje drugi najpodržaniji sektor, fintecha koji je prikupio 2,7 milijardi dolara.

Primat kripto sektora potvrđuje i činjenica da su dva najveća posla u tromjesečju bili blockchain projekti Mysten Labs i Aptos Labs, s prikupljenih 300, odnosno 200 milijuna dolara.

Ostale velike investicije u DeFi i Web3 u trećem tromjesečju uključuju Safeovu platformu za upravljanje digitalnom imovinom sa 100 milijuna dolara financiranja i event NFT zajednice Proof koji je prikupio 50 milijuna dolara.

Očekivano, analitičari Pitchbooka rekli su da se očekuje da će nedavni neuspjeh FTX-a dovesti do pada ulaganja u ranoj fazi za kripto projekte u narednim tromjesečjima.

“Iako razina ulaganja u ovaj sektor sugerira stalni interes investitora, kolaps FTX-a i naknadna zaraza u cijeloj industriji vjerojatno će imati negativan utjecaj na buduće razine ulaganja”, napisali su u analizi.

Ali su također označili područja koja su manje izložena trgovačkim aktivnostima i koja bi trebala biti manje pogođena, poput tvrtki koje rade na blockchain protokolima.

Dogecoin na krilima Tesla smartphonea i dalje nezaustavljivo raste

Phantom dodaje podršku za Ethereum i Polygon