Bored Ape NFT prodan za milijun dolara

Unatoč kripto zimi, neki „blue chip“ Ethereum NFT-i i dalje drže poprilične cijene, što dokazuje današnja prodaja jednog Bored Apea za gotovo milijun dolara.

Bored Ape Yacht Club NFT #232 prodan je za 800 ETH na sekundarnom tržištu, to jest oko 927.000 dolara. Tokeniziranu profilnu sliku (PFP) prodao je Deepak Thapliydal, CEO tvrtke Chain, a kupio ju je poznati kolekcionar pod pseudonimom Keung.

Thapliyal je poznati kolekcionar NFT-a koji je ranije ove godine postavio rekord u kupnji u CryptoPunksu, plativši 8.000 ETH, ili 23,7 milijuna dolara u to vrijeme, za jedan NFT. Nedavno je tvitao da će prodati svoje rijetke NFT-e nakon što je Chain pogođen padom FTX-a.

Mnogi Bored Ape NFT-i znatno su izgubili na vrijednosti posljednjih mjeseci, uključujući onaj koji je ranije ove godine kupio pjevač Justin Bieber. NFT koji je Bieber tada platio 1,3 milijuna dolara u ETH-u danas se procjenjuje na samo oko 69.000 dolara.

Ali ovaj Bored Ape sa zlatnim krznom smatra se jednim od rjeđih iz kolekcije i rangiran je na 324. mjestu među 10.000 NFT-a, prema podacima Rarity Tools. Manje od 0,5 % digitalnih majmuna ima zlatno krzno.

NFT tržište nije mrtvo

Posljednja prodaja Bored Apea koja je premašila granicu od milijun dolara dogodila se 1. listopada, kada je Bored Ape #8585 prodan za 777 ETH, to jest 1,02 milijuna dolara. ETH je tada bio na razinama koje su otprilike 13 posto više nego ove današnje.

Tržište NFT-a naraslo je na 25 milijardi dolara u obujmu trgovanja u 2021. i nastavilo tim tempom do početka 2022., no zamah je značajno oslabio jer je kripto tržište palo u svibnju. Ipak, NFT tržište nije mrtvo, ali je značajno oslabljeno.

Podaci s DappRadara i Dunea sugeriraju otprilike 700 milijuna dolara vrijedne NFT prodaje na sekundarnom tržištu u listopadu, u usporedbi s 5,36 milijardi dolara u siječnju.

Cijene Bored Apea također su oštro pale. Najjeftiniji NFT izlistan na tržištu dosegnuo je vrhunac od oko 429.000 USD (152 ETH) krajem travnja. Sada je donja cijena 60 ETH, što danas vrijedi samo 69.000 dolara.

Ali kao što pokazuje današnja rasprodaja, traženiji digitalni majmuni još mogu postići fantastične cijene, čak i dok tržište posustaje.

Bored Ape Yacht Club, koji je stvorio Yuga Labs, jedan je od najpoznatijih NFT projekata. Pokrenuta u travnju 2021., izvorna kolekcija do danas je donijela više od 2,5 milijardi dolara u obujmu trgovanja.

Japan pokreće eksperiment središnje banke s digitalnom valutom

Počinje snimanje miniserije o FTX-u