Salvador uvodi BTC obveznice

Bukeleova vlada predstavila je prijedlog zakona za pokretanje Bitcoin obveznica, koji potvrđuje plan vlade da prikupi milijardu dolara i uloži ih u izgradnju „Bitcoin grada“.

Ministrica gospodarstva, Maria Luisa Hayem Brevé, predstavila je prijedlog zakona kojim se poziva zakonodavce da stvore pravni okvir koji koristi digitalnu imovinu u javnim izdanjima Salvadora.

„Vulkanske obveznice“ ili „Bitcoin obveznice“ prvi je put vlada Nayiba Bukelea spomenula još 2021. Početni plan podrazumijevao je izdavanje otprilike milijardu dolara takvih obveznica i alociranje prikupljenih sredstava za izgradnju „Bitcoin grada“ u bazi vulkana Colchagua.

Navodno bi hidrotermalna energija vulkana učinila grad savršenim objektom za kripto rudarenje. Polovica prikupljenih sredstava i dalje bi se ulagala izravno u bitcoin. Tijekom posljednjih 12 mjeseci projekt je više puta odgađan.

U jednom je trenutku faza pokretanja bila zakazana za početak ožujka, zatim je odgođena za rujan, da bi još jednom bila odgođena zbog „sigurnosnih razloga“, odnosno zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Prema nekim izvorima, zakonodavci bi taj zakon mogli odobriti prije Božića. Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor burze kriptovaluta Bitfinex, koja surađuje s vladom Salvadora na projektu obveznica, čini se optimističnim oko tog roka.

Nakon što je 7. rujna 2021. BTC postao zakonsko sredstvo plaćanja u toj zemlji, Salvador je akumulirao više od 2.300 BTC-a za otprilike 103,9 milijuna dolara. Tijekom tržišta bikova dobit od ulaganja čak je iskorištena za izgradnju škola i bolnica.

Međutim, dok se gospodarstvo zemlje i dalje bori s krizom, neka istraživanja kažu da bi gotovo 80 % građana radije htjelo da vlada Salvadora prestane trošiti javni novac na bitcoin.

CZ iznio svoje sumnje oko Coinbasea

Mike Novogratz kaže da Bitcoin neće nestati