Portugal predlaže kripto porez od 28 posto

Iako se Portugal dugo smatralo poreznim rajem za kriptovalute, portugalska vlada predložila je porez od 28 % na kapitalnu dobit od kriptovaluta koje se drže manje od godinu dana.

zastava portugala vijori na vjetru

Dokument o državnom proračunu za 2023. sadržavao je kratki odjeljak koji se bavio oporezivanjem kriptovaluta, koje portugalska porezna tijela do danas nisu dirala, s obzirom na to da digitalna imovina nije bila priznata kao zakonsko sredstvo plaćanja.

U odjeljku se navodi da portugalska vlada namjerava stvoriti širok i adekvatan porezni okvir usmjeren na kriptovalute u smislu njihovog oporezivanja i klasifikacije. Predloženi porez na dohodak od operacija koje uključuju kriptovalute kroz aktivnosti kao što su rudarenje ili trgovanje, kao i kapitalne dobitke, iznijet je u dokumentu od 444 stranice. Kapitalni dobici koji se odnose na kripto-imovinu koja se drži u razdoblju kraćem od jedne godine podliježu stopi od 28 %, pri čemu su kapitalni dobici koji se odnose na kripto-imovinu koja se drži dulje od 365 dana izuzeti od oporezivanje.

Državni proračun također predlaže 4 % oporezivanja besplatnih prijenosa kriptovaluta u slučaju nasljeđivanja, kao i porez provizija koje naplaćuju posrednici uključeni u sektor kriptovaluta.

Portugalski parlament imat će konačnu riječ o tome hoće li se predložene promjene poreza na kriptovalute provesti, no treba reći kako ta ideja nije posve nova. U ožujku 2022. državni tajnik za porezne poslove, António Mendonça Mendes, iznio je obrazloženje na parlamentarnoj radnoj sjednici za oporezivanje kriptovaluta s obzirom na to da korisnici ostvaruju kapitalnu dobit.

Njemačka je nedavno zauzela sličan stav prema oporezivanju kriptovaluta. Objavila je nove smjernice u svibnju 2022. u kojima se navode jasna pravila o porezu na dohodak za kriptovalute i virtualnu imovinu. Također, isto kao i u portugalskom slučaju, pojedinci koji prodaju BTC ili ETH više od godinu nakon stjecanja neće biti obveznici plaćanja poreza ako ostvare dobit.

Twitter znak na mobu na kutiji

Binance i Sequoia i dalje uz Muska u kupnji Twittera

Google koristi Coinbase kako bi kripto plaćanja doveo u usluge u oblaku