Snažan pad tržišta

Tržište kriptovaluta je u petak snažno potonulo i rezultiralo gubitkom podrške glavnih kriptovaluta te padom na nove najniže mjesečne vrijednosti nakon dugotrajnog porasta tijekom prošlog mjeseca i “bikovskog” zamaha.

muskarac se drzi za glavu glavobolja

Bitcoin (BTC), koji je prošlog tjedna pokušavao probiti otpor od 25.000 dolara, pao je ispod 21.500 dolara i zabilježio novu dvotjednu najnižu razinu. Ether (ETH), druga najveća kriptovaluta, nakratko je bio skočio preko 2000 dolara, ali je pao za gotovo 10 % u posljednja 24 sata i zabilježio novu najnižu tjednu vrijednost na ispod 1700 dolara.

Brzi pad nakon tjedana bikovskog tržišta također je rezultirao likvidacijom od preko 551 milijuna dolara. Podaci analitičke kompanije, Coinglassa, pokazuju da su trgovci Bitcoinom izgubili više od 203 milijuna dolara u likvidacijama, a slijede trgovci Ethereumom sa 140 milijuna dolara.

Logično, broj likvidiranih pozicija značajno je veći na strani onih koji su se kladili da će tržište rasti što ukazuje da je tržišno raspoloženje bilo vrlo pozitivno do ovog pada. Vrijednost likvidiranih kratkih pozicija bila je samo 41 milijun dolara naspram 398 milijuna dolara u dugim pozicijama.

Iznenadni pad kripto tržišta pripisuje se očekivanom Fed-ovom povećanju kamatnih stopa u rujnu iako su, podsjetimo, podaci o indeksu potrošačkih cijena (CPI) u kolovozu bili su niži od očekivanog, što je dovelo do snažnog porasta na kripto i forex tržištima.

Raspoloženje na tržištu je splasnulo nakon što su Federalne rezerve (FED) promijenile mišljenje da je inflacija dosegla vrhunac te nakon signala da središnja banka neće usporiti tempo povećanja kamatnih stopa u SAD-u i usvojiti labaviju monetarnu politiku 2023.

Povećanje kamata od strane FED-a sljedeći mjesec moglo bi dovesti do novog pada. Slično povećanje kamatne stope od 75 baznih bodova u lipnju, dovelo je do previranja na kripto tržištu nakon početnog skoka cijena.

roobinhood aplikacija otvorena na mobitelu

Robinhood smanjio ponudu za Ziglu za 60 posto

Što je pegging?