3AC pod istragom regulatora

Prema anonimnim izvorima na koje se poziva Bloomberg, dva ključna američka regulatorna tijela navodno istražuju propali hedge fond Three Arrows Capital (3AC), usmjeren na kripto.

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) i Securities and Exchange Commission (SEC) istražuju je li taj fond prekršio pravila dovodeći ulagače u zabludu o snazi svoje bilance i ne registrirajući se pri agencijama.

Fond sa sjedištem u Singapuru, koji je počeo aktivno trgovati kriptovalutama 2017., bio je jedan od najvećih svjetskih kripto fondova prije nego što je 1. srpnja pokrenuo stečajni postupak, tvrdeći da duguje 3,5 milijardi dolara vjerovnicima.

Tvrtka za analizu blockchaina Nansen procijenila je da je u ožujku 2022. 3AC imao oko 10 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Kolaps 3AC-a pripisuje se izloženosti Terra Luna (LUNA) i terraUSD (UST) tokenima, kao i Grayscale’s Bitcoin Fondu (GBTC).

Cijena Terrinog tokena srušila se u svibnju, uzrokujući nenajavljene financijske probleme ne samo za 3AC nego i za druge glavne igrače u kripto prostoru, kao što su zajmodavci Celsius i Voyager koji su sada u stečaju.

Nisu samo američki regulatori zauzeti kopanjem po financijama Three Arrowsa. Ttvrtka se suočava i s pojačanim nadzorom u Singapuru.

Likvidacija, odnsosno prodaja sredstava 3AC-a, već je uvelike otpočela. U listopadu je kolekcija skupih NFT-a premještena u posjed Tenea, tvrtke za poslovno savjetovanje koja vodi taj stečajni postupak. Kolekcija je uključivala dijelove visoko cijenjenih kolekcija poput CryptoPunksa tvrtke Yuga Labs.

Istragu komplicira činjenica da fizička lokacija osnivača 3AC-a, Zhua Sua i Kylea Daviesa, koji su osnovali fond 2012. nakon zajedničkog studiranja na Sveučilištu Columbia, trenutačno nije poznata. Njihova nedostupnost natjerala je suca u Singapuru da im izda sudske pozive Twitterom i e-poštom.

Aptos pokreće mainnet

Rippleov fond podupire Web3 projekte okrenute zabavi i medijima