Polkadot ruši rekorde u razvojnoj aktivnosti

Prema podacima programskog repozitorija GitHub, jedan od vodećih blockchainova Polkadot prepoznao je više od 500 doprinosa programera svakog dana u rujnu. Riječ je o najvećoj brojci ikad za multichain protokol.

Istodobno, podaci iz Polkadotovog standarda interoperabilnosti unakrsnog konsenzusa XCM pokazuju da je rekordnih 26.258 poruka poslano između njegovih paralanaca. Sveukupno, 14.930 doprinosa programera zabilježeno je na Polkadot GitHubu u mjesecu kolovozu.

Kao što su rekli programeri projekta, 66 blockchaina sada je aktivno na Polkadotovoj glavnoj mreži i njegovoj parachain startup mreži Kusama. Od svog početka, više od 140.000 poruka razmijenjeno je između lanaca putem 135 kanala za razmjenu poruka.

Zajedno su Polkadot i Kusama Treasuries kumulativno isplatili 9,6 milijuna DOT-a i 346,700 KSM-a (ukupno 72,8 milijuna USD) za financiranje prijedloga potrošnje u ekosustavu.

Parachaini su pojedinačni blockchaini koji rade paralelno na Polkadotu i prvo se testiraju na Kusami. Aukcije za parachain slotove održavaju se u obliku crowdloansa, pri čemu pozicija ide projektu koji ponudi najveću ponudu. Prva takve vrste održana je prošlog studenog.

Suosnivač Polkadota Rob Habermeier nedavno je objavio plan za poboljšanje skalabilnosti Polkadota i Kusame. Plan uključuje asinkronu podršku ili odvajanje proširenja parachaina od produžetka lanca releja, kao potencijalni mehanizam za smanjenje vremena blokiranja parachaina za 50 %, dok se prostor bloka povećava deset puta.

Također se procjenjuje da će nadogradnja, ako i kada zaživi, povećati brzinu mreže na između 100.000 do milijun transakcija u minuti.

Nadogradnja asinkrone sigurnosne podrške planirana je za razvoj na Kusami do kraja godine, a zatim na Polkadotu. Još jedna nadogradnja mreže koja slijedi uvođenje je paralanaca „pay-as-you-go“, koje bi teoretski kombiniralo pokretanje blockchaina na Kusami s istodobnim pokretanjem pametnih ugovora. Takav bi potez skratio razvojni proces za izgradnju na Polkadotu.

Sjevernokorejski Lazarus napada japanske tvrtke

Kartica mastercard

Mastercard olakšava kripto trgovanje za banke