Cosmosov ekosustav u opasnosti

Programeri Cosmosa otkrili su kritičnu ranjivost u ekosustavu tog blockchaina, koja u opasnost dovodi sve blockchaine koji rade na inter-blockchain komunikacijskom protokolu (IBC-u).

IBC je protokol za međulančano slanje poruka i most ekosustava Cosmos. Razvojni programeri otkrili su ranjivost tijekom sigurnosne revizije koja je provedena nakon eksploatacije BNB blockchaina, koja je dovela do izvlačenja sto milijuna dolara.

Cross-chain mostovi rješavaju razne probleme u decentraliziranim financijama, dopuštajući korisnicima prijenos digitalnih sredstava preko više protokola. Međutim, obično su složeniji od uobičajenih decentraliziranih aplikacija, a ako se izvorni kod kopira i zalijepi preko protokola, ranjivost se može dramatično povećati.

Inače, BNB lanac koristi Cosmos kao temeljnu arhitekturu. Cosmos je izradio sigurnosnu zakrpu, a prema izjavama iz kompanije, svi Cosmos blockchaini s IBC-om bit će potrebni za implementaciju zakrpe.

U smislu kibernetičke sigurnosti, kritična ranjivost softverska je greška koja hakerima omogućava potpuno onesposobljavanje mrežnih sustava i krađu podataka ili sredstava.

Ekosustav Cosmos sastoji se od mreže međusobno povezanih, interoperabilnih i aplikacijski specifičnih blockchain protokola. Cosmosovi blockchaini komuniciraju jedni s drugima koristeći IBC protokol.

Trenutačno postoji 51 blockchain u ekosustavu Cosmosa koji podržava IBC protokol. To uključuje Cosmos Hub, Osmosis, Axelar, Evmos, Injective, Juno, Cronos, Sifchain i još mnoge druge.

Prema web stranici Cosmosa, zajednička tržišna kapitalizacija svih lanaca povezanih s IBC-om iznosi više od osam milijardi dolara. Drugi veliki lanci blokova, kao što su OKX Chain, Thorchain i Luna Classic, također su se integrirali s IBC-om u prošlosti.

Fotografija Anthony Hopkinsa

NFT-i Anthonyja Hopkinsa rasprodani za nekoliko minuta

Tether eliminirao izloženost komercijalnim papirima