NFT-ovi postaju sve češći kolateral za zajmove

Čini se kako je posao davanja zajmova koristeći NFT-ove kao kolateral ne samo preživio “medvjeđe” tržište već je i sve zastupljeniji. Nepoznati netko tako je posudio 1,3 milijuna dolara u Ethereumu koristeći NFT-ove Mutant Ape kao kolateral.

nft majmuna

DeFi zajmovi su već neko vrijeme ogroman biznis, ali brzo rastuća niša je posuđivanje uz kolateral u vidu vrijednih NFT-ova. Anonimni netko poznat samo kao Fragmentxyz posudio je 1000 ETH ili oko 1,3 milijuna dolara koristeći ove JPEG-ove kao sredstvo osiguranja.

“Sjajno je vidjeti kako se ovi zajmovi financiraju u ovakvoj tržišnoj klimi, a još više što se sve to događa u blockchainu putem DeFi-ja,” rekao je Gabe Frank, izvršni direktor NFT pozajmljivačke tvrtke Arcade, za Decrypt. Upravo Arcade je omogućio ovaj zajam.

Ako zajmoprimac ne ispuni obveze, zajmodavac ima on-chain pravo na kolateral što znači da može potraživati imovinu te je potom prodati ili pak zadržati u svojim bilancama. A ono što je najzanimljivije, cijeli proces funkcionira putem pametnih ugovora.

Nezamjenjivi tokeni, također poznati kao NFT-ovi, kriptografski su jedinstveni tokeni povezani s digitalnim i fizičkim sadržajem, članstvima ili dokazom o vlasništvu.

Podsjetimo, u ožujku je vlasnik CryptoPunksa iskoristio svoju kolekciju od 101 NFT-a da posudi 8 milijuna dolara. U travnju je još jedan vlasnik CryptoPunksa odbio dražbu kod Sotheby’sa i umjesto toga posudio 8,3 milijuna dolara u DAI-u koristeći paket od 104 NFT-a kao kolateral. Ti su zajmoprimci omogućili zajmove putem NFTfi-ja, tržišta zajmova koje podržava NFT.

Prema Arcadeu, došlo je do stalnog porasta posuđivanja NFT-ova od lipnja 2022., s najvišim iznosom od 2,5 milijuna dolara u rujnu. Imatelji “blue chip” NFT-ova vide posuđivanje koristeći svoje zbirke kao kolateral kao unosnu opciju koja bi im, za razliku od prodaje njihovih NFT-ova, omogućila da zadrže vlasništvo.

Što su skupovi likvidnosti?

lice sam bankman-frieda

FTX kupuje imovinu Celsiusa?