Binance u novim problemima

Kripto burza Binance pod istragom je lokalnih vlasti u Francuskoj zbog navodnog nezakonitog pružanja kripto usluga i pranja novca. Vijest je jutros prvi objavio Le Monde.

Istraga se odnosi na nezakonito poslovanje pružatelja usluga digitalne imovine prije nego što je Binance dobio regulatorno odobrenje u svibnju 2022. i “pranje novca sudjelovanjem u investicijskim operacijama, prikrivanju i pretvorbi, pri čemu su počinitelji generirali dobit.

Kripto mjenjačnica navodno nije uspjela dobiti licencu za rad i ponudila je svoje usluge francuskim kupcima ilegalno. Od 2019. kripto mjenjačnice moraju dobiti odobrenje Uprave za financijska tržišta (AMF) za rad. 

Međutim, Binance, koji u Francuskoj posluje od 2020., navodno je dobio odobrenje AMF-a tek u svibnju 2022. Binance, za koji se također sumnja da je prekršio pravila KYC-a, registriran je kao PSAN u Francuskoj od 2022.

Pariz, uz Dubai, ova kripto burza smatra jednim od svojih regionalnih središta, konkretno europskim hubom i znatan broj njenih zaposlenika nalazi se u tom području. Binance je rekao da su lokalne vlasti posjetile tvrtku prošli tjedan. Tvrdilo se da je to dio standardnih regulatornih obveza.

Binance odlazi i iz Nizozemske te s Cipra

“Binance ulaže dosta vremena i resursa u suradnju s tijelima za provođenje zakona na globalnoj razini. Pridržavamo se svih zakona u Francuskoj, baš kao i na svim drugim tržištima na kojima poslujemo”, kažu iz kompanije.

Dodaju kako neće komentirati pojedinosti o provođenju zakona ili regulatornim istragama osim što kažu da se podaci o korisnicima čuvaju se na sigurnom i daju se državnim dužnosnicima samo po primitku dokumentiranog odgovarajućeg obrazloženja.

Danas su također iz Binancea priopćili da burza napušta Nizozemsku nakon što nije uspjela dobiti licencu koja pokazuje da tvrtka ispunjava smjernice zemlje protiv pranja novca (AML). Burza je također podnijela zahtjev za prekid svoje registracije kod ciparskog regulatora vrijednosnih papira.

No, ni to nije kraj nevoljama za najveću svjetsku kripto burzu pa je tako njezin američki ogranak Binance.US, prema Reutersu, otpustio oko 50 ljudi ili 10 posto. Izvori kažu da se radi o zaposlenicima u pravnom odjelu, odjelu za usklađenost te onom za procjenu rizika.

BlackRockov spot BTC ETF najbolja stvar za bitcoin?

Profesionalni ulagači žele kripto