DeFi i dalje otporan

DeFi se pokazao potpuno neokrznut SEC-ovom klasifikacijom cijelog niza tokena kao vrijednosnih papira.

Vrijednost zaključana na aplikacijama za decentralizirano financiranje (DeFi) koje rade na blockchainovima tokena koji su navodno vrijednosni papiri prema nedavnim podnescima Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) ostala je uglavnom stabilna unatoč tekućoj drami.

Nedostatak iznenadnog bijega kapitala ukazuje na pozitivno raspoloženje među sudionicima na globalnom tržištu, unatoč padu cijena. BNB coin (BNB) pao je u srijedu na šestomjesečni minimum, a u padu su i cijene drugih tokena poput primjerive ADA-e, MATIC-a ili SOL-a.

Kao što je poznato razlog je američki regulator vrijednosnih papira. U odvojenim podnescima u ponedjeljak i utorak, SEC je optužio Binance i Coinbase (COIN) za prodaju nelicenciranih vrijednosnica u zemlji.

Optužbe su uslijedile unatoč nedostatku regulatorne jasnoće od strane regulatora o tome mogu li se kripto tokeni smatrati vrijednosnim papirima. SEC nije dao nikakvu službenu pravnu definiciju izdavateljima tokena i tek treba odgovoriti na peticiju Coinbasea koja traži jasne definicije.

Na tržištu ostali samo “vjernici”

DeFi prostor ostao je tako relativno bezbrižan ostaju bezbrižne, barem do danas. Podaci pokazuju da je vrijednost zaključana na mrežama Cardano, Solana i BNB Chain pala nešto više od 5% u prošlom tjednu, dakle u skladu s padom cijena tokena na širem tržištu. 

Neki promatrači tržišta smatraju da nedostatak bijega kapitala iz DeFi aplikacija ukazuje na vrstu sudionika na tržištu koji dominiraju trenutnom klimom.

“Bila je duga kripto zima i većina ‘turista’ je već napustila prostor,” smatra Kyle Doane iz kripto investicijske tvrtke Arca. “Preostali sudionici su najvjerojatnije predaniji “vjernici” i stoga manje pogođeni posljednjim akcijama SEC-a.”

“Sami tokeni koji se smatraju vrijednosnim papirima nemaju nikakve veze s održivošću temeljne tehnologije DeFi-ja i ne čine tokene/dApps više ili manje vrijednima. Te će sile vjerojatno samo potaknuti više financijskih aktivnosti na DeFi”, dodao je Doane.

Stajalište analitičara je da je malo vjerojatno da će se vidjeti značajan utjecaj na od strane SEC-a spomenute ekosustave dok se ne provedu propisi i ti tokeni službeno klasificiraju kao vrijednosni papiri.

Razlike između tužbi protiv Binancea i Coinbasea

Snažan pad obujma trgovanja na CEX-ovima