Značajna pobjeda Ripplea nad SEC-om

Velika sudska pobjeda Ripplea došla je nakon što je sutkinja Analisa Torres odbila zahtjev SEC-a da zapečati Hinmanove dokumente.

Zahtjev američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) da zapečati zapise svojih internih rasprava nakon govora bivšeg direktora Williama Hinmana odbijen je. Potez je to koji se smatra pobjedom za Ripple i širu kripto zajednicu. 

Naime, u govoru iz lipnja 2018., bivši direktor odjela za korporativne financije SEC-a izjavio je da ether, izvorni token Ethereum blockchaina, nije vrijednosni papir. Ovi dokumenti, koji će sada biti dostupni javnosti mogli bi dati odgovor na brojna pitanja i biti vjetar u leđa Rippleu na sudu.

Kao što je poznato, SEC je tužio Ripple za prodaju XRP-a kao neregistriranog vrijednosnog papira. Dokumeni koji su nastali nakon Hinmanovog govora trebali bi pokazati je li Hinmanova izjava bila njegov ili stav SEC-a a možda i jee li pripremao teren za zloglasnu SEC-ovu regulaciju provedbom.

Također, javnost bi mogla saznati je li SEC-ov napad na Ripple bio unaprijed planiran i je li tajming namjerno postavljen nakon govora. Sve u svemu, dokumenti se smatraju ključnima u određivanju regulatorne pristranosti prema Rippleu i XRP-u , što potencijalno ukazuje i na korupciju.

Optimizam pristaša Ripplea

No što je možda i bitnije, ovaj razvoj ima implikacije i izvan konkretnog slučaja, jer baca svjetlo na SEC-ov pristup klasifikaciji kriptovaluta i mogao bi imati šire posljedice za cjelokupno regulatorno okruženje kripto tržišta.

Inače, Ripple Hinamnov govor koji je prethodio internim raspravama u SEC-u smatra ključnim dokazom u svojoj tekućoj pravnoj borbi s SEC-om.

Podsjetimo, SEC je 22. prosinca podnio zahtjev da se zapečati interna e-pošta, tekstualne poruke i izvješća stručnjaka koji su uslijedili nakon Hinmanova govora, tvrdeći da povjerljivost podataka treba prevagnuti nad “pravom javnosti” na pristup dokumentima.

Međutim, sutkinja Okružnog suda SAD-a Analisa Torres presudila je da dokumenti podliježu snažnoj pretpostavci javnog pristupa te da imaju tendenciju utjecati na sudsku odluku u SEC-Ripple sporu.

Međutim nije sve sjajno za Ripple jer je sud odbio nekoliko zahtjeva, uključujući one kojima se tražilo da se zapečate reference koje povezuju prihode Ripplea s prodajom XRP-a i otkrivanje naknade ponuđene platformama za trgovanje, između ostalog.

Unatoč tome, ovaj događaj izaziva optimizam među pristašama Ripplea, potaknut percipiranim pro-Rippleovim tonom presude i potencijalnim utjecajem Hinmanovih zapečaćenih dokumenata.

Smanjeno zagušenje BTC blockchaina

Zašto je važan Hinmanov govor