„ChatGPT neće zamijeniti razvojne programere“

Najnovija verzija ChatGPT-a može identificirati ranjivosti i iskorištavanja pametnih ugovora Ethereuma, ali hoće li u budućnosti zamijeniti razvojne programere?

Najnovija verzija ChatGPT-a izazvala je pravu pomutnju na internetu, postigavši visoke ocjene za SAT testove i ističući ranjivosti i iskorištavanja u Ethereumovim pametnim ugovorima.

GPT-4 najnovija je verzija vrlo utjecajnog jezičnog modela umjetne inteligencije (AI), koja se može pohvaliti „performansama na ljudskoj razini prema raznim profesionalnim i akademskim mjerilima“, prema njegovom razvojnom programeru OpenAI-u.

Osim izvanrednih rezultata prema nizu različitih profesionalnih i akademskih mjerila, GPT-4 također je pokazao sposobnost pregleda Ethereumovih pametnih ugovora, ističući ranjivosti i čak predlažući moguće načine za iskorištavanje koda.

Direktor Coinbasea, Conor Grogan, podijelio je brzi dijalog s ChatGPT-om u kojem je AI chatbot naglasio niz sigurnosnih propusta prije nego što je provjerio metodu za iskorištavanje ugovora.

Možda je još zanimljivije da je ChatGPT-ova preporuka potvrđena, s obzirom na to da je potpuno isti pametni ugovor hakiran 2018. istom metodom koju je predložio ovaj jezični model.

Razvojni programer blockchaina Salman Arshad istaknuo je vezu koju ChatGPT ima s blockchainom, s obzirom na fokus na Web3 u sigurnosnim i revizijskim procesima. Revizori pametnih ugovora skupi su, a ChatGPT nudi pravovremen i isplativ način za pregled koda:

„ChatGPT i AI alati pravi su blagoslov; oni nisu naši neprijatelji i nisu ovdje da okončaju karijeru razvojnih programera.“

Arshad dodaje da je široka baza znanja ChatGPT-a njegova snaga, ali još zahtijeva ljudski unos za specifičnu poslovnu logiku i upute. Prednost je u tome što razvojni programeri mogu obaviti mnogo više posla u daleko kraćem vremenu korištenjem alata koje pokreće AI:

„Znate što vaša tvrtka želi raditi. Možete to reći ChatGPT-u, a on može savršeno transformirati vaše naredbe u pametni ugovor, postupak revizije, dokument ili bijeli papir.“

Drugi razvojni programer blockchaina, Syed Ghazanfer, također je istaknuo kolaborativnu prirodu ChatGPT-a, koja je i dalje daleko korisnija širokom rasponu korisnika od potencijalne prijetnje automatiziranja procesa i zamjene ljudskih radnika:

„Zaista sam za ChatGPT. Da bi vas zamijenio, morate komunicirati zahtjeve koji nisu mogući na materinjem engleskom. Zato smo izmislili programske jezike.“

Ghazanfer dodaje da će ChatGPT ostati koristan alat za razvojne programere, automatizirajući procese poput čitanja i sažimanja cijele dokumentacije.

ChatGPT pokazao se vrlo korisnim za razvojne programere u rješavanju problema kodiranja. Alat koji pokreće AI također obećava da će biti koristan za sigurnosne revizije pametnih ugovora i Web3 platformi.

Mike Novogratz kaže da je pravo vrijeme za kupnju bitcoina

Gensler ponovio da su svi PoS tokeni vrijednosni papiri