Zamjena Silvergatea izazov za industriju

Neke od usluga koje pruža Silvergate migrirat će u druge banke, kao što su Signature Bank, Provident Bancorp, Metropolitan Commercial Bank i Customers Bancorp.

Kolaps kripto banke Silvergate (SI) i ukidanje Silvergate Exchange Networka (SEN), glavne dolarske rampe prema kripto tržištu i od njega, predstavljaju izazov za kripto industriju, kažu iz JPMorgan-a u istraživačkom izvješću.

Silvergate je djelovao kao pristupna točka za više od tisuću institucionalnih sudionika kripto tržišta, uključujući glavne kripto burze, rudare, izdavatelje stablecoina, proizvođače tržišta i upravitelje fondova digitalne imovine.

„Svi su oni koristili Silvergateovu SEN mrežu za prijenos fiat valuta između svojih Silvergate računa i računa drugih klijenata Silvergatea“, napisali su analitičari predvođeni Nikolaosom Panigirtzoglouom.

„Zamjena ove mreže za obradu dolarskih depozita i povlačenja bit će izazovna s obzirom na trenutačnu pozadinu i opću nevoljkost tradicionalnih banaka da surađuju s kripto tvrtkama nakon kolapsa FTX-a, kao i zbog visokih regulatornih pritisaka“, rekli su iz JPMorgan-a.

U izvješću se navodi da je neizbježno da barem neke od usluga plaćanja i skrbništva koje pruža Silvergate migriraju u druge banke, kao što su Signature Bank (SBNY), Provident Bancorp (PVBC), Metropolitan Commercial Bank (MCB) i Customers Bancorp (CUBI).

„Neki klijenti koji su napustili Silvergate već su najavili da prelaze na Signature Bank, no kapacitet da zamijeni Silvergate toj je banci vjerojatno ograničen zbog tržišnog i regulatornog pritiska da se smanje rizici povezani s kriptom“, navodi se u bilješci. 

„Signature Bank već je naveo da planira smanjiti svoje oslanjanje na depozite klijenata digitalne imovine. Ulazak novih depozitnih institucija trenutačno se čini malo vjerojatnim zbog pojačanog regulatornog nadzora rizika kriptovaluta“, dodaje se u bilješci.

To ne ostavlja puno opcija institucionalnim kripto ulagačima u SAD-u, posebno manjim i slabije etabliranim sudionicima na tržištu, koji bi mogli potražiti bankarske usluge u Europi ili u drugim dijelovima svijeta, zaključuju iz JPMorgana.

New York tuži KuCoin i tvrdi da je ETH vrijednosni papir

Ark Invest kupio najveću količinu COIN-a u 2023.