Celsius pred lansiranjem novog tokena

Insolventni kripto zajmodavac Celsius navodno razmišlja o lansiranju novog digitalnog tokena kao dio plana za obeštećenjem svojih vjerovnika.

Na sudskom ročištu Celsiusov odvjetnik Ross M. Kwasteniet rekao je američkom stečajnom sucu Martinu Glennu da bi tvrtka s propisnom licencom i izlistana na burzi, kao oživljeni Celsius, mogla prikupiti više novca za vjerovnike umjesto da prodaje svoju imovinu po današnjim cijenama.

Prema Kwastenietu, ponude za Celsiusovu pojedinačnu imovinu nisu bile uvjerljive. Plan reorganizacije navodno je dan na raspravu vjerovničkim skupinama Celsiusa i o njemu će se glasovati, iako glasovanje ne bi bilo obvezujuće za sud prilikom donošenja odluke.

Celsius nije prvi koji želi lansirati novi token kako bi sanirao financijske probleme. Prethodni primjeri kripto tvrtki koje su izdavale tokene uključuju i Bitcoin burzu Bitfinex, koja je lansirala LEO token 2019. kako bi pokrila gubitke poslovanja s panamskim Crypto Capitalom. 

Također, Poolin, grupa za rudarenje bitcoina sa sjedištem u Pekingu, zaustavila je povlačenja u rujnu prošle godine i riješila problem izdavanjem IOU (I Owe You) dužničkih tokena.

Rupa u bilanci od 1,2 milijarde dolara

Ako sud da zeleno svjetlo za Celsiusov plan reorganizacije, imovina nove tvrtke uključivala bi portfelj zajmova i drugih ulaganja, kao i strojeve za rudarenje bitcoina kojima upravlja Celsius, kaže Kwasteniet. Dodaje da će detalji predloženog plana biti objavljeni kasnije ovog tjedna.

Podsjetimo, kripto zajmodavac Celsius, koji je korisnicima omogućio povrate na njihovu digitalnu imovinu, podnio je zahtjev za stečajem u srpnju prošle godine, otkrivajući rupu od 1,2 milijarde dolara u svojoj bilanci.

Osim suočavanja s potraživanjima vjerovnika i optužbama za vođenje Ponzi sheme, Celsius se našao uvučen u spor s tvrtkom za rudarenje bitcoina Core Scientific, koja je i sama propala u prosincu, nakon što je prestao pokrivati ​​svoj dio računa za struju.

Ranije su u siječnju dvije kompanije u stečaju postigle dogovor o zatvaranju 37.000 Celsiusovih rudarskih postrojenja za koje je Core tvrdio da tvrtku stoje čak 53.000 dolara dnevno.

Bivšeg izvršnog direktora Celsiusa, Alexa Mashinskog, također je ovaj mjesec tužila državna tužiteljica New Yorka, Letitia James, koja tvrdi da je Mashinsky obećao odvesti investitore do financijske slobode, ali ih je odveo na put financijske propasti.

SEC krivac što Circle nije izašao na burzu

„Bitcoin Jesus“ kaže da ne mora platiti 21 milijun dolara koliko duguje Genesisu