Polygon vode „benevolentni diktatori“?

Ethereumov bočni lanac (sidechain) Polygon uspješno je dovršio hard fork mreže, stvarajući novi Polygon blockchain za koji se programeri nadaju da će omogućiti brže transakcije i rjeđe skokove naknada za transakcije (gas fees).

Dok su zagovornici nadogradnju softvera pozdravili kao tehnički korak naprijed, način na koji je račvanje progurano i ratificirano kroz Polygon zajednicu dovelo je u pitanje organizacijsku strukturu mreže i predanost decentralizaciji.

U prosincu je Polygonov tim za upravljanje, koji predstavlja glavno vodstvo mreže, iznio početni prijedlog za implementacijom hard forka. Hard forkovi su događaji u kojima velika većina validatora blockchaina pristaje na nadogradnju na novi softver, u biti stvarajući novi blockchain.

Vodstvo Polygona zagovaralo je hard fork radi bržih transakcija i smanjenja učestalosti reorganizacija blockchaina, događaja u kojima se validatori ne slažu oko povijesti transakcija mreže. 

Vodstvo Polygona također je predložilo korištenje mogućnosti forka kako bi se smanjila nestabilnost skokova u naknadama za gorivo koji su prethodno mučili mrežu. Polygonov vrh potom je stavio prijedlog na glasovanje.

Ali nisu svi imali pravo glasa. Samo stotinu mrežnih validatora pozvano je da sudjeluje u anketi, određujući treba li mreža proći hard fork točno onako kako je predloženo ili ne. Ukupno je samo 15 validatora dalo svoje glasove. 

Njih 13, ili 87 posto, glasalo je za. Dakle hard fork kompletnog blockchaina 10. najveće kriptovalute, njegovu sudbinu i budućnost odredilo je svega 13. glasova.

Ali možda je i više zabrinjavajuće što Polygon nikada nije izravno izjavio da će se vodstvo povinovati rezultatima glasanja i da su oni izravno doveli do usvajanja prijedloga hard forka.

Čini se da vrh Polygona interpretira prosinačko hard fork izjašnjavanje kao anketu, a ne kao službeno glasovanje, iako je u prošlosti naglašavalo svoju predanost decentralizaciji. S druge strane, ne treba zaboraviti ni kako se tim javno supoređivao sa skupinom „dobronamjernih diktatora“.

Što je SEC radio u 2022.?

Dnevni pregled 18.01.’23. – Zaradite BTC igrajući šah!