Binance dobio inicijalno odobrenje za preuzimanjem Voyagera

Bankrotirani kripto broker Voyager dobio je početno odobrenje suda da proda dio svoje imovine Binance.US-u u poslu vrijednom otprilike milijardu dolara.

Ugovor prema kojem će korisnici Voyagera dobiti otprilike polovicu svoje imovine natrag treba proći još jedno sudsko ročište kako bi postao pravomoćan. Ročište bi se trebalo održati 2. ožujka ili nedugo nakon toga.

Podsjetimo, Voyager je u srpnju prošle godine podnio zahtjev za stečajem zbog kripto zime i izloženosti Terri. Poslije je FTX pobijedio u ponudi za kupnjom preostale imovine tvrtke, prije nego što je potom i sam skliznuo u bankrot.

U prosincu prošle godine Binance.US izašao je kao krajnji pobjednik posljednje dražbe. Međutim, ta je planirana akvizicija izazvala kritike američke Komisije za vrijednosnice i burzu (SEC), ali i sestrinske tvrtke FTX-a, Alameda Researcha.

U podnesku objavljenom prošli tjedan Alameda je iznijela nekoliko kritika, navevši da ugovor s Binanceom ignorira temeljne zahtjeve i zaštitu Stečajnog kodeksa jer se ne poštuje hijerarhija vjerovnika. Naime, Alameda je jedan od vjerovnika Voyagera.

SEC je pak preispitivao Binanceovu sposobnost da izvrši transakciju takve veličine i iznio zabrinutost u vezi toga kako dužnici namjeravaju osigurati imovinu korisnika. Ali prodaju ne odgađaju samo ta dva subjekta.

Američki odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), institucija koja regulira strana ulaganja u SAD-u, objavio je popis pitanja o sporazumu iz prosinca, pri čemu sud zadržava pravo blokiranja dogovora ako predstavlja potencijalnu opasnost za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Odvjetnik Voyagera, Joshua Sussberg, rekao je u zasebnom podnesku da radi na rješavanju svih problema koje je iznio CFIUS, ustvrdivši da će, ako CFIUS blokira posao s Binanceom, to rezultirati nižom isplatom korisnicima Voyagera.

Dnevni pregled 10.01.’23. – Je li Tron nova Terra?

GALA token pao 20 posto nakon sumnji o suradnji s The Rockom