Coinbase postigao nagodbu s njujorškim regulatorom

Odjel za financijske usluge New Yorka (NYDFS) priopćio je da je s Coinbaseom postigao nagodbu u iznosu od sto milijuna dolara zbog problema u vezi programa usklađenosti tvrtke.

Coinbase, najveća američka burza kriptovaluta, morat će platiti 50 milijuna dolara kao kaznu i uložiti dodatnih 50 milijuna dolara kako bi učvrstila svoju usklađenost s financijskim propisima, kao što su praćenje transakcija i pravila poznavanja korisnika (KYC).

Odjel je naveo da je pronašao značajne propuste u Coinbaseovom programu usklađivanja koji su kršili zakon o bankama New Yorka i državne propise u vezi virtualnih valuta, prijenosa novca, nadzora transakcija i kibersigurnosti.

Prema NYDFS-u, mane u Coinbaseovom programu usklađenosti učinile su tvrtku ranjivom na kriminalno ponašanje, poput prijevara, pranja novca i aktivnosti povezanih s trgovinom narkoticima ili materijalima o seksualnom zlostavljanju djece.

„Kritično je da sve financijske institucije zaštite svoje sustave od loših aktera. Coinbase nije uspio izgraditi i održavati funkcionalni program usklađenosti koji bi mogao držati korak s njegovim rastom“, rekli su iz NYDFS-a.

Njujorška regulatorna tijela otkrila su da se način na koji se Coinbase pridržavao zahtjeva za dubinskom analizom klijenata i pravila koja se koriste za provjeru identiteta ljudi koji trguju na platformi tretiran potpuno neadekvatno.

Odjel je otkrio i da je Coinbase imao značajan zaostatak u svom sustavu za praćenje sumnjivih transakcija, koji je premašivao sto tisuća nepregledanih upozorenja do kraja 2021. Kao rezultat toga, neke transakcije nisu pregledane i do nekoliko mjeseci nakon što su se dogodile.

Regulator je ipak primijetio da je Coinbase počeo rješavati mnoga pitanja nađena u svom programu usklađenosti i da radi na reviziji svoje prakse.

SBF se pred sudom izjasnio nevinim

Dnevni pregled 04.01.’23. – SBF se pred sudom izjasnio nevinim