Fidži nova država koja će usvojiti BTC kao sredstvo plaćanja?

Južnopacifička državica Fidži izabrala je pro-bitcoin premijera Sitivenija Rabuku, signalizirajući pozitivnu budućnost za usvajanje BTC-a u toj otočnoj državi.

Lord Fusitu’a, tonganski plemić i bivši član tonganskog parlamenta, oglasio se na Twitteru kako bi podijelio vijesti iz svoje susjedne nacije. Fusitu’a je izjavio da je objasnio Rabuki, korak po korak, kako Fidži može učiniti bitcoin zakonskim sredstvom.

Plan Tonge za uvođenjem bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja mogao bi se realizirati već u veljači 2023. Fidži se suočava sa sličnim gospodarskim i razvojnim izazovima kao Tonga zbog svog položaja i povijesti.

Međutim, s otprilike 900.000 ljudi, stanovništvo Fidžija više je od devet puta veće od Tonge. Potencijal bitcoina da poboljša financijsku uključenost na Fidžiju posebno je značajan s obzirom na geografiju i gospodarsku situaciju u zemlji.

Smješten na Tihom oceanu, Fidži se sastoji od više od 330 otoka. Klasificiran je kao zemlja srednjeg dohotka, ali se i dalje suočava sa značajnim razvojnim izazovima, uključujući visoke stope siromaštva, ograničen pristup financijskim uslugama i energetsku ovisnost o fosilnim gorivima.

Bitcoin kao poluga za razvoj Fidžija

Svjetska banka pak izvještava da novčane doznake Fidžiju iznose više od 11 % zemljinog BDP-a. Osim toga, dok Nacionalna strategija financijske uključenosti Fidžija govori o snažnom rastu financijske uključenosti posljednjih godina, samo polovica ženske populacije ima pristup računu u banci.

Bitcoin bi mogao djelovati kao alat za olakšavanje ino-doznaka i kao bankarstvo onih koji nemaju bankovne usluge, slijedeći primjer Salvadora. Dakle, BTC u džepu, na telefonu ili hardverskom novčaniku umjesto komercijalne banke.

Što se doznaka iz inozemstva tiče, BTC bi mogao značajno pomoći eliminiranjem oslanjanja na skupe usluge prijenosa novca poput Western Uniona. Osim toga, Fidži bi mogao eksperimentirati s rudarenjem bitcoina na vulkanskim otocima.

Dvadesetgodišnji Nacionalni razvojni plan Fidžija zahtijeva da se sva energija na otocima mora proizvoditi iz obnovljivih izvora do 2030. Zemlji je potrebno dodatnih 120 MW obnovljive energije kako bi postigla taj cilj.

Rudarenje bitcoina moglo bi biti poluga koja otključava dobitke od obnovljive energije. Izbor novog premijera ide tome u prilog. Ostaje da vidimo kako će se podrška pretvoriti u konkretnu politiku, ali potencijal BTC-a da poboljša financijsku uključenost na Fidžiju jest značajan.

Celsius traži produženje roka za podnošenje zahtjeva klijenata

BMW nastavlja koristiti blockchain