Polygon (MATIC) predstavlja posljednji zkEVM tesnet prije pokretanja mainneta

Polygon (MATIC) pokrenuo je drugu testnu mrežu za svoj Ethereum Virtual Machine (zkEVM) nulte razine znanja, objavio je tim koji stoji iza protokola u blogu u srijedu. Polygon tvrdi da je to posljednja testna mreža prije pokretanja glavne mreže.

Druga testna mreža imat će najočekivanije značajke, koje će imati i verzija glavne mreže zkEVM, uključujući rekurziju, nešto za što Polygon tvrdi da će pomoći u eksponencijalnom skaliranju njihovog zkEVM-a.

U Polygonovom zkEVM-u rekurzija će omogućiti jednom dokazu valjanosti nulte razine znanja da potvrdi niz drugih takvih dokaza, od kojih svaki zauzvrat može potvrditi više transakcija.

„Koristeći rekurziju, svaki dani dokaz nulte razine znanja može se zauzvrat agregirati i potvrditi jednim dokazom više razine. To je pomalo poput beskonačne regresije dvaju zrcala okrenutih jedno prema drugom, s dubokim implikacijama za skaliranje Ethereuma“, objasnili su iz Polygona.

zkEVM kratica predstavlja zero-knowledge Ethereum Virtual Machine, rješenje za skaliranje sloja 2 koje ima za cilj korištenje dokaza nulte razine znanja za provjeru valjanosti svih Ethereumovih procesa. zkEVMs nudi naprednu privatnost i značajno smanjuje transakcijske troškove skupljanjem većeg broja transakcija i njihovim potvrđivanjem jednim dokazom nulte razine znanja.

Jedan problem s kojim se programeri Ethereuma suočavaju u vezi zkEVM-ova jest da je vrijeme generiranja dokaza prilično sporo. Polygon je potvrdio da ima za cilj povećati brzinu generiranja dokaza podržavajući višestruke dokaze paralelno i poboljšavajući svoje procese skupnog stvaranja. Ipak, Polygon je priznao da će na ovom području biti potrebno više rada.

Ratovi nulte razine znanja intenziviraju se

Utrka za prvim zk-EVM-om postavljenim na glavnoj mreži Ethereuma samo se intenzivirala tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Polygon je tvrdio da je njihov prvi zkEVM testnet prvi takav testnet na svijetu. U međuvremenu, Matter Labs, programer zkSync-a, tvrdi da je njegov zkEVM prvi koji je lansiran na glavnoj mreži.

Iako bi se takvi razgovori mogli činiti kontradiktornima, to je bila stalna tema u Ethereumovoj zajednici nulte razine znanja. Oba razvojna programera imaju za cilj biti prvi koji će isporučiti potpuno upotrebljiv zkEVM proizvod, nešto o čemu se prije nekoliko godina samo teoretski razmišljalo.

Ali Polygon i zkSync nisu jedini razvojni programeri koji žele isporučiti zkEVM. Scroll i Taiko također rade na svojim verzijama tehnologije skaliranja sloja 2. Povrh toga, Consensys, jedan od originalnih Ethereumovih razvojnih programera, najavio je vlastiti zkEVM prije dva tjedna, pridruživši se ionako tijesnoj utrci.

Iako neki od timova navode početak sljedeće godine kao mogući datum kada bi njihov zkEVM mogao doći na Ethereumovu glavnu mrežu, nije poznato hoće li itko od njih uspjeti jer je zkEVM notorno teško kodirati. Ipak, utrku s uzbuđenjem prati Ethereumova zajednica.

Polygon posljednjih nekoliko godina razvija rješenja za skaliranje Ethereuma. Korisnici Ethereuma trebali bi biti uzbuđeni zbog mogućnosti da se Polygonov zkEVM pojavi na glavnoj mreži sljedeće godine jer će uvelike smanjiti troškove goriva i poboljšati skalabilnost.

Google zapošljava bivšeg rukovoditelja BlockFi-a za rad na Webu3

Caroline Ellison sve priznala