I Magic Eden uvodi naplatu tantijema za NFT kreatore

Nakon OpenSea-a, i Magic Eden, tržište nezamjenjivih tokena (NFT-a) temeljeno na Solani, izdalo je alat koji kreatorima omogućava naplatu tantijema za njihove kolekcije.

Alat za naplatu tantijema otvorenog koda izgrađen je na temelju Solanina standarda SPL tokena i zove se Open Creator Protocol (OCP). To će omogućiti provedbu tantijema za nove kolekcije koje se uključe u standard počevši od 2. prosinca.

Kreatori koji koriste OCP također će moći zabraniti tržišta koja nisu nametnula tantijeme za njihove kolekcije. Magic Eden će na svojoj platformi i dalje održavati izborne tantijeme za kolekcije koje ne prihvaćaju OCP.

Iz Magic Edena dodaju da ne mogu retroaktivno primijeniti OCP na postojeće kolekcije, rekavši kreatorima da će morati provesti spaljivanje i ponovno kovanje. To je postupak pri kojem se NFT-i šalju na adresu novčanika bez vlasnika pa se NFT kolekcija ponovno izdaje.

Dodatna značajka protokola koju reklamira Magic Eden mogućnost je za kreatore da uvedu dinamičke tantijeme, koje bi mogle smanjiti vrijednost tantijema za kupce koji plaćaju više cijene, i prilagodljivu prenosivost tokena, što bi primjerice moglo omogućiti ograničenje broja prodaje NFT-a ili čak i zamrzavanje na određeno vrijeme.

Magic Eden je u listopadu prešao na izborni model tantijema, dopuštajući kupcima mogućnost odabira žele li doprinijeti projektima.

Alat OCP slijedi sličan alat u lancu koji je početkom studenog lansirao OpenSea i koji je ograničio prodaju NFT-a samo na tržišta koja naplaćuju tantijeme.

Uskoro stiže Cardanov algoritamski stablecoin

Bybit reže radnu snagu