Brazil legalizira kripto kao način plaćanja

Plaćanje robe i usluga kripta bit će legalno, ali kripto još nije zakonsko sredstvo plaćanja.

Brazil nije odredio bitcoin kao službeno zakonsko sredstvo plaćanja, kao što je to primjerice napravio Salvador, ali učinio je sljedeću najbolju stvar jer je donio zakon kojim se legaliziraju kriptovalute kao sredstvo plaćanja u cijeloj zemlji.

Ovakav potez sasvim sigurno daje snažan regulatorni poticaj usvajanju digitalnih valuta i širenju ekosustava. Zakon je već odobren i čeka još samo potpis predsjednika republike kako bi bio usvojen.

Zakon omogućava uključivanje virtualnih valuta i nagrada za česte putnike od zrakoplovnih prijevoznika (popularnih milja) u definiciju ugovora o plaćanju pod nadzorom Središnje banke Brazila.

Brazil je postigao značajan napredak u smislu regulacije kriptovaluta i usvajanja među ulagačima. Trenutačno je država s najviše ETF-a za kriptovalute u Latinskoj Americi, a većina velikih banaka i brokera u zemlji već nudi neku vrstu izloženosti kriptovalutama.

Sveobuhvatni zakon

Konkretno, omogućena su ulaganja u kripto, skrbništvo i široka ponuda tokena. Čak i Itaú, jedna od najvećih privatnih banaka u Brazilu, radi na tokenizaciji imovine kao dio svog budućeg paketa usluga za ulagače.

Nakon što zakon stupi na snagu, vladin je posao da odredi tijelo ili ured zadužen za nadzor nad kripto sektorom. Naime, samo tokeni kategorizirani kao vrijednosni papiri potpadaju pod nadležnost CVM-a , brazilskog ekvivalenta američkog SEC-a.

Do danas su javne agencije najviše uključene u to područje bile središnja banka zemlje i CVM. Osim toga, zakon utvrđuje pravila za rad platformi za razmjenu kriptovaluta, kao i usluge skrbništva i upravljanja kriptovalutama pouzdanih trećih strana.

Jedan je od najvažnijih aspekata regulative obveza pružatelja usluga da odvoje svoja sredstva od sredstava klijenata kako bi spriječili situaciju sličnu onoj u FTX-u, gdje je ta burza koristila sredstva klijenata za vlastite financijske operacije.

Što se nekih negativnijih aspekata novog zakona tiče, treba reći kako je izbjegao odredbu koja daje porezne olakšice rudarima kriptovaluta i da navodi da digitalne valute olakšavaju kriminalne operacije zbog svoje pseudonimne prirode, pozivajući na pomnije praćenje industrije.

Dnevni pregled 29.11.’22. – Dogecoin i dalje nezaustavljivo raste

TBD Jacka Dorseyja odustao od zaštite naziva Web5