Metamask prikuplja korisničke podatke

Kripto zajednica ogorčena je nakon što je ConsenSys, ključni pružatelj infrastrukture za Ethereum blockchain i vlasnik novčanika Metamask, objavio da će prikupljati podatke korisnika.

ConsenSys je ažurirao svoju politiku privatnosti na štetu vlasnika novčanika Metamask. Tvrtka će sada imati pristup većem broju podataka korisnika Metamaska, uključujući njihove adrese novčanika i IP adrese.

Konkretno, to će se primjenjivati kada korisnici koriste Infuru, koji je pružatelj poziva daljinske procedure (RPC) u Metamasku. Korisnici mogu koristiti druge RPC pružatelje, što znači da ConsenSys tada ne može prikupljati njihove podatke. Međutim, opet ti drugi RPC pružatelji mogu.

Alternativni RPC-i uključuju Alchemy, QuickNode, Moralis i Tatum. Ti alati također imaju vlastita pravila prikupljanja podataka, koja bi isto tako mogla biti podložna promjenama u budućnosti.

Korisnici su na društvenim mrežama izrazili svoju zabrinutost zbog takvog poteza. Mnogi su kritizirali tvrtku zbog onoga što vide kao pokušaj profitiranja od korisničkih podataka.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Uniswap također objavio da će prikupljati podatke iz korisničkih novčanika, uređaja i preglednika. Prikupljanje podataka godinama je ključno pitanje u kripto prostoru.

Podsjetimo i kako je u pet godina starom komentaru na Redditu jedan razvojni programer Infure oštro zanijekao da će Metamask ikada prikupljati korisničke podatke. Objasnio je i zašto se tvrtka odlučila za privatnost.

„Mnogi od nas, uključujući i mene, dolaze iz tradicionalnog Web 2 start-up svijeta, gdje bi vladajući poslovni model bio ponuditi uslugu poput Infure besplatno, prikupiti podatke i prodati ih trećim stranama“, napisao je.

Razvojni programer tada je rekao da su Infura i Metamask besplatni ne zato što prikupljaju podatke s namjerom da ih prodaju, nego da pruže ključnu infrastrukturu za pomoć korisnicima na Ethereumu.

Binance prikuplja milijardu dolara za fond za oporavak

Rusija pokreće nacionalnu kripto burzu