CZ iznio svoje sumnje oko Coinbasea

Izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, poznat i kao CZ, u sada izbrisanom tvitu iznio je ozbiljne sumnje oko Coinbasea i Grayscalea.

Dok su kripto tržišta u kaosu, CZ je objavio tvit u kojem navodi da bi Coinbase mogao biti u problemu u vezi sa svojim financijama.

Čini se da je Zhao dolio ulje na vatru na jedan od trenutačno najvećih strahova kripto tržišta, a to je da Grayscale, operater najvećeg Bitcoin trusta, zapravo ne drži sve bitcoinove koje tvrdi da posjeduje.

Grayscale je pokušao ublažiti strahove, navodeći da su zabrinutosti i komentari oko njihovih financijskih podataka neopravdani. Grayscale je pronašao podršku u Coinbaseu, burzi koja održava Grayscaleove BTC rezerve.

Zhaov tvit pokušao je skrenuti pozornost na dvije odvojene tvrdnje o broju držanih bitcoina. Prva se odnosi na izjavu izvršnog direktora Coinbase skrbništva, Aarona Schnarcha, koji je naveo da tvrtka drži 635.000 BTC-a u ime Grayscale Bitcoin Trusta.

Druga se tvrdnja odnosi na četiri mjeseca star naslov koji kaže da Coinbase drži manje od 600.000 BTC. „Samo navodim novinska izvješća; ne iznosim nikakve tvrdnje. Glassnode vjerojatno ima ažurnije podatke“, napisao je CZ

Zabrinutost oko Grayscalea i Coinbasea prvi put se pojavila tijekom vikenda, nakon što je Grayscale odbio pokazati dokaz rezervi u lancu za sve svoje kripto posjede.

CZ želi eliminirati još jednog konkurenta?

Ubrzo nakon što su se tvitovi pojavili, izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, odgovorio je na Twitteru, uvjeravajući korisnike i pratitelje da su njihove rezerve bitcoina u potpunosti osigurane.

Nakon Armstrongovog odgovora, Zhao se povukao, izbrisao tvit i izjavio: „Brian Armstrong mi je upravo rekao da su brojevi pogrešni. Radimo zajedno na poboljšanju transparentnosti u industriji.“

Twitterova kripto zajednica prozvala je CZ-jev tvit, opisujući ga kao ignorantski i nepotreban. Ryan Selkis, osnivač Messarija, skrenuo je pozornost na činjenicu da je Coinbase već izvršio reviziju svojih financijskih podataka, dokazujući da drži oko dva milijuna BTC-a.

CZ-jevi tvitovi o Grayscaleu i Coinbaseu dolaze nešto više od dva tjedna nakon što su upravo njegovi tvitovi potaknuli kolaps FTX-a, pa su mnogi najnovije objave protumačili kao namjerni pokušaj da se ukloni još jedan suparnik i konkurent, iako je CZ oštro demantirao takve tvrdnje.

Tijekom tjedna kolapsa FTX-a, Brian Armstrong je objasnio da će Coinbaseove revizije i podrška u omjeru 1:1 svim sredstvima sprečavati da ta burza doživi sudbinu sličnu onoj FTX-a. Armstrong je izjavio i da njihova burza nije bila izložena FTX-u ili sestrinskoj tvrtki Alameda Research.

New York uveo moratorij na kripto rudarenje

Salvador uvodi BTC obveznice